A perről a hazai szamizdat sajtó számolt be

2021.01.31. 17:30

CPg: Bebörtönözték a szegedi punkegyüttest – videók

Pol Pot megye punkjai – ezzel a címmel készült dokumentumfilm az ezredfordulón a CPg történetéről. A szegedi punkegyüttes neve egy 1981-es cikksorozatban tűnt fel a Délmagyarországban. 1983-ban koncepciós perben a négy tagból hárman letöltendő börtönbüntetést kaptak. Lapunk nem, a szamizdat sajtó és a Szabad Európa Rádió azonban hírt adott a perről.

Farkas Judit

Újhullámos zenekarok fesztiválja, csókolózó pár „punk” feliratú kitűzővel, a háttérben rendőrök. A CPg környezetében sem voltak ritka vendégek. Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

„A városi KISZ-bizottság vitát rendezett a csövesekről: erre meghívták a CPg nevű szegedi zenekart és a köréje gyűlt csoport néhány tagját.” A csöves jelenség című 1981-es Délmagyarország-cikksorozat első részében olvastuk ezt a mondatot, amiből az is kiderült, a CPg nem tartja csövesnek magát. Lapunk archív számai­ban kerestük a legendás punk­együttes nyomát: a rendszerváltás előtt a sorozaton kívül egyetlen mondatot találtunk Pol Pot megye punkjairól. Ezt a címet kapta Kövessy Róbert dokumentumfilmje, amit a zenekarról forgatott.

Próbatermet ígértek

Megyénk a helyi kommunista pártvezetés keményvonalassága miatt kapta a gúnynevet, a kambodzsai diktátor után. Bár ma sokan úgy hiszik, a nyolcvanas években már lazult a rendszer szólásszabadság terén, a szegedi punkzenekar története nem erre utal. A CPg-t (Come on Punk group) 1979-ben alapította Güzü, a filmből és 2000. április elsejei cikkünkből kiderült: a KISZ-es beszélgetésre próbaterem ígéretével csábították oda a zenekart. Ebből faggatózás és jegyzetelés lett, de az 1981-es cikksorozat első része szerint,

„A zenekar tagjai nem is bocsátkoztak vitába. Megelégedtek annyival: kinyilatkoztatásszerűen felolvasták dalaik szövegét.”

Ezeket nem idézte a Délmagyar, már akkor sem csomagolták be a rendszerellenes mondanivalót.

Nem épp virágnyelv CPg

A zenekarban a beszélgetés után tagcserék voltak, ekkor érkezett Takony és Haska. Szegeden fel sem léphettek, később az egész megyére kiterjedt a tilalom.

Erdős Péterhez is írtak számot, a Hanglemezgyár mindenható elnökének édesanyját erősen negatív szövegkörnyezetben emlegették.

Gáz blues című számuk miatt a rasszista címkét is próbálták rájuk húzni, többek között éppen Erdős. A szövegek közül végül jelent meg néhány lapunkban, 2000-ben. Akkor a zenekar aktív volt, Ratival kiegészülve. Balavány Péter közelmúltban megjelent interjújából tudjuk, hogy újból koncertezni készülnek.

Koncepciós perben ítéltek

„A CPg rövidítéséről legfeljebb csak sejtem, mit jelent” – írta a Délmagyarország újságírója 1983 szeptemberében, aki a rakpart falán látta a három betűt. Ebben az évben ítélték el koncepciós perben az együttes tagjait, akik akkor már a fővárosban éltek és koncerteztek. A perről tudósított a hazai szamizdat sajtó és a Szabad Európa Rádió, archív lapszámainkban nem találtuk a nyomát.

A 20 éves Güzüt, a 19 éves Kutyást és a szintén 19 éves Haskát nagy nyilvánosság előtt, csoport tagjaként folytatólagosan elkövetett izgatás bűntette miatt 2 év letöltendő börtönre ítélték, a budapesti Kozma utcai gyűjtőfogházba kerültek. A 17 éves Takony másfél évet kapott négy évre felfüggesztve. Mivel kiskorú volt, „csak” egy hónapig tartották fogva – foglalta össze a Legenda a bebörtönzött punkbandáról című írás 2000. április elsejéről.

2008-as búcsúkoncertjükről ide kattintva olvashatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában