Nagyjából egy hónapig készítették

2020.12.02. 14:20

Sándorfalvi iskolás gyerekek illusztrálták Rowling új könyvét

Tizenhárom sándorfalvi gyerekrajz is belekerült J. K. Rowling új mesekönyvébe. A Harry Potter-sorozat írójának legújabb művének illusztrálását a kiadó megpályáztatta, a 34 kép több mint harmadát pedig a Pallavicini-iskola diákjainak munkáiból választották ki.

Timár Kriszta

A Rowling-mesekönyv illusztrációinak több mint harmadát sándorfalvi gyerekek készítették.

Forrás: DM

J. K. Rowling korunk egyik leghíresebb írónője. Harry Potter-sorozata világszerte bestseller volt, és még most, 13 évvel az utolsó kötet megjelenése után is hatalmas népszerűségnek örvend.

Egy felnőtteknek szóló regény és több, álnéven írt mű után Rowling most ismét saját néven publikált mesekönyvet.

Az Ickabog egy gazdag ország legendás lényéről szól, aki miatt két bátor gyerek olyan kalandba sodródik, amire maguktól so­­se vállalkoztak volna. A 300 oldalas mesét az írónő évekkel korábban már megalkotta, de padlásán porosodott, mert eredetileg az volt vele a terve, hogy saját gyermekeinek tartja meg. A koronavírus miatt elrendelt karantén alatt viszont úgy döntött, hogy ingyenesen elérhetővé teszi, hogy ezzel is segítse a négy fal közé ragadt családokat.

Magyarországon az Animus Kiadó publikálta fejezetenként a mesét, egyúttal pedig illusztrátorpályázatot hirdetett 7–12 éves gyerekek számára. A tör­­ténethez készült rajzokból választották ki aztán azt a 32 munkát, amelyek belekerültek az ősz végén megjelent, 300 oldalas, kemény fedeles mesekönyvbe.

A pályázaton a sándorfalvi Pallavicini Sándor Általános Iskola diákjai kiemelkedően jól szerepeltek, hiszen 13 rajzuk jelent meg a kötetben.

– Az iskolában emelt óraszámú rajztagozat működik alsó tagozaton, a művészeti iskolában pedig felsősök is folytathatják ezt a munkát. Összesen majdnem 50 diákot tudtam bevonni ebbe a pályázatba. A fejezeteket előzetesen mindig lerövidítettem, összefoglaltam a gyerekek számára, ezt olvastam fel nekik. Megbeszéltük a cselekményt, a karaktereket, így születtek a rajzok. Nagyjából egy hónapig foglalkoztunk ezzel, volt, aki heti 8 órát is áldozott a munkára – mesélte Török Zsuzsanna rajztanár.

A Rowling-mesekönyv illusztrációinak több mint harmadát sándorfalvi gyerekek készítették. Fotó: DM

A technikáról elmondta: volt, aki színes ceruzát, más filctollat vagy ezek kombinációját használta.

– Arra kellett odafigyelni, hogy mivel könyvillusztrációról volt szó, nem lehettek halványak a színek – tette hozzá.

Az iskola diákjai végül csaknem 100 rajzot küldtek be a pályázatra:

többségük nem csak egy alkotással nevezett. Az általános témák közül népszerű volt Ickabog, sokan próbálták elképzelni a királyságot fenyegető lényt. A lányok pedig előszeretettel rajzolták le a lány főszereplőt is.

A pályázat legfiatalabb sándorfalvi díjazottjának, a másodikos Zámbó Krisztiná­nak két rajza is bekerült a me­­sekönyvbe, további 11 diák pe­­dig egy-egy illusztrációval járult hozzá a műhöz. Ők mindannyian kaptak egy tiszteletpéldányt a mintegy 4000 forintos műből, illetve könyveket, fejenként 50 ezer forint értékben.

Felkészítő tanáruk is kapott egy 30 ezer forint értékű utalványt, amiből azoknak a tanítványainak vásárolt ajándék könyvet, akik bár szintén pályáztak, végül nem kerültek be grafikáikkal Harry Potter írónőjének új művébe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában