Tartalékos vármegyei katonák esküdtek fel a haza védelmére

1179 területvédelmi tartalékos katona tett esküt október 12-én a fővárosban. Voltak köztük Csongrád-Csanád vármegyeiek is, akikkel még az ünnepség előtt beszélgettünk arról, hogy miért választották a területvédelmi tartalékos szolgálatot.

Suki Zoltán

– Emlékszem, hogy gyerekkoromban a családi nyaralásunk az volt, hogy elmentünk a Hadtörténeti Múzeumba, így a katonaság szerves része volt ifjúságomnak – mondta lapunknak Törökné Seres Tímea szakaszvezető, aki tagja annak a 79 Csongrád-Csanád vármegyei területvédelmi tartalékos katonának, akik a napokban tettek esküt a fővárosban.

tartalékos, katona, eskü, honvédség
Június 17-e óta országszerte már több mint kétezer-hatszázan csatlakoztak a területvédelmi tartalékosokhoz. Fotó: honvedelem.hu 

Tartalékosok esküdtek

A jelenleg a Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezrednél szolgálatot teljesítő szakaszvezető beszélt arról is, hogy a tartalékosok sokféle feladatkört látnak el. A koronavírus-járvány alatt ők segítettek a kórházakban, részt vesznek határszolgálatban, különböző gyakorlatokban, de a korábbiakhoz hasonlóan jelen voltak a gátakon az őszi dunai árvíznél is.

Matos Ferenc főhadnagy június óta területvédelmi tartalékos katona, a kiképzőszázad mindennapi életében vesz részt. Egyebek mellett a toborzásban és a katonák mindennapos ügyeinek intézéséből veszi ki a részét.

Két oka volt, amiért ezt az egészet elkezdtem. Az egyik az, hogy hosszútávon szerettem volna valami olyan lehetőséget találni, ami összeköt a sereggel, mert annak idején a sorkatonai szolgálat kimaradt az életemből. Ezenkívül munkálkodott bennem a hazaszeretet, szerettem volna megismerni belülről ezt a világot 

– mondta a főhadnagy.

Sikeres a toborzókampány 

A Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium „Szeretem, Megvédem!” mottóval indított toborzókampányt a területvédelmi erők építésének érdekében. Június 17-e óta országszerte már több mint kétezer-hatszázan csatlakoztak a területvédelmi tartalékosokhoz.

A Magyar Honvédséget két nagy komponens alkotja, a hivatásos haderő, amely professzionális szinten szolgálatot teljesítő katonákból áll, valamint az ezt támogató területvédelmi tartalékos komponens, amely az egész országot kapillárisszerűen lefedi, lehetővé téve a helyben toborzást és kiképzést. Így válik teljessé a rendszer, így van lehetősége bárkinek, hogy a haza védelme érdekében szolgálatot vállaljon, legyen az akár hivatásos vagy tartalékos katona.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában