Remek tanácsok videón

2 órája

Nincs maradék, csak rossz szakács – videóval

Pápai Péter, a mórahalmi szakképző iskola szakács szakoktatója adott néhány jó tanácsot, hogyan előzhető meg az élelmiszerpazarlás a konyhában október 16-án, az élelmezési világnap alkalmából.

Arany T. János

Az élelmezési világnap az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete kezdeményezésére minden év október 16-án megrendezett világnap. Célja, hogy felhívja a közvélemény és a döntéshozók figyelmét az élelmezési gondok orvoslásának fontosságára.

élelmiszerpazarlás, élelmezési világnap, Mórahalom, szakképző iskola, Pápai Péter
Az élelmezési világnap alkalmából adott néhány hasznos tanácsot olvasóinknak és diákjainak Pápai Péter, a mórahalmi szakképző iskola szakoktatója. Fotó: Török János

A Szegedi Szakképzési Centrum Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskolában a kilencedikes szerda délelőtt diákok Pápai Péter szakoktató óvó tekintete és remek humora mellett a darabolási és főzési gyakorlat szakmai elvárásainak is megfelelnek. És odafigyelnek az élelmiszerpazarlás megelőzésére is. A julienne-re (vékony hasábokra és gyufaszálakra) vágott krumplit például megsütik ebédre, a kockára vágott répát pedig majd a rizottóhoz használják fel. 

– Nincs maradék, csak rossz szakács – viccelődött az ismert poénnal a szakoktató. – Az élelmiszerpazarlás megelőzése rendkívül fontos, hiszen ez a probléma nemcsak gazdasági, hanem környezeti és társadalmi kihívásokkal is szoros kapcsolatban áll. Az élelmiszerek kidobása pazarlás minden szempontból, hiszen rengeteg erőforrásra – például vízre, energiára, földre és munkaerőre – van szükség az előállításukhoz, de ha ezek a termékek soha nem kerülnek felhasználásra, ezek az erőforrások is elpazarolódnak. Minket még az étel és az alapanyag tiszteletére neveltek. Ezt próbálom meg visszahozni az óráimon. Minél kevesebb dobunk ki, annál inkább hozzá tudunk járulni édes anyaföldünk fennmaradásához – fogalmazott a szakember.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában