Bárki megtanulhatott újraéleszteni – videóval

Rengeteg programmal várták az érdeklődőket a Szeged Plazában az Újraélesztés Világnapja alkalmából. Csecsemő, gyermek és felnőtt ambubabát is vittek, hogy a résztvevők felkészülhessenek az életmentésre.

Timár Kriszta

Az Újraélesztés Világnapja alkalmából egész napos programmal várták az érdeklődőket a Szegedi Orvostanhallgatók Egyesületének tagjai és a Magyar Vöröskereszt Csongrád-Csanád Vármegyei Szervezetének önkéntesei. A Szeged Plazában hasznos információkat kaphattak, akik ellátogattak a rendezvényre.

újraélesztés, orvostanhallgató, tanácsadás, életmód
Bárki megtanulhatta az újraélesztés technikáját az orvostanhallgatók rendezvényén. Fotó: Török János

 

Az újraélesztési ismeretekre szerencsére ritkán van szükségük a laikusoknak, de ha mégis beleszaladnak egy ilyen helyzetbe, sokat számít, ha tudnak segíteni. A sikeresség ugyanis elsősorban azon múlik, hogy a mentők kiérkezéséig megkezdi-e valaki időben

 – magyarázta a program jelentőségét Hodos Kata szervező. Éppen ezért csecsemő, gyermek és felnőtt ambubabát is vittek a Plazába, így bárki megtanulhatta, hogyan kell a különböző korosztályokat újraéleszteni.

A gyakorlati oktatás mellett az orvostanhallgatók tartottak életmód tájékoztatót is, hiszen a szív-érrendszeri betegségek jelentős része megelőzhető lenne. Elmondták például, hogy a sok zsír és cukor fogyasztása érelmeszesedést okozhat, mely aztán stroke-hoz vagy infarktushoz vezethet. – Ha már ezek rizikóját csökkentjük, sokat teszünk egészségünkért – magyarázták.

Mivel a Szeged Plazában sok család is megfordul, készültek a legkisebbeknek is. A Teddy Maci Kórházban ők plüssfigurákat műthettek, röntgenképet készíthettek róluk és akár a belső szerveiket is megnézhették. A játékos orvoslással nem csak lefoglalták magukat, amíg szüleik tanultak: a tapasztalatok azt mutatják, hogy így jóval kevésbé félnek, ha ők maguk kerülnek kórházba.

A programra ellátogatók nyereményjátékon is részt vettek, így a szerencsések nem csak hasznos tudással, de a támogatóknak köszönhetően ajándékokkal is gazdagabbak lehettek.

Megdöntenék a szegedi rekordot

Az újraélesztés világnapja alkalmából 11 000 általános és középiskolás diáknak tanítják meg az alapszintű újraélesztés technikáját csütörtökön 8 és 14 óra között Budapesten, az MVM Dome-ban. Ezzel megdöntenék az egy időben legtöbb résztvevőnek oktatott újraélesztés magyar rekordját, melyet tavaly állítottak fel a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ SBO dolgozói az Országos Mentőszolgálat szombathelyi munkatársaival, valamint a Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet szakdolgozóival összefogva. Akkor a Pick Arénában 300 darab oktató fantomon 7351 diáknak tanították meg a BLS alaplépéseit.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában