Közel-keleti konfliktus

2 órája

Beszüntetheti tevékenységét a Gázai övezetben az UNRWA – frissül

Az izraeli–palesztin háború 374. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Egy palesztin gyermek gyermekbénulás elleni védőoltást kap az UNRWA egyik klinikáján

Forrás: Anadolu via AFP

Fotó: Ashraf Amra

Cikkünk frissül!

Beszüntetheti tevékenységét a Gázai övezetben az UNRWA

Az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) működésének egyre bonyolultabbá váló feltételei miatt közel áll ahhoz, hogy befejezze a Gázai övezetben folytatott tevékenységét - mondta Philippe Lazzarini, az UNRWA vezetője újságíróknak egy berlini sajtótájékoztatón.

Nem titkolom, hogy eljutottunk arra a pontra, amikor már nem leszünk képesek tovább működni 

- fogalmazott.

Nagyon közel vagyunk egy lehetséges törésponthoz. Hogy mikor következik be? Nem tudom. De nagyon közel vagyunk hozzá

- folytatta.

Az UNRWA Gázában, Ciszjordániában, Jordániában, Libanonban és Szíriában több millió palesztin számára nyújt oktatást, biztosít egészségügyi ellátást és segélyeket. A szervezetnek Izraellel régóta fennálló feszült a viszonya a gázai háború kezdete óta jelentősen megromlott.

Izrael januárban a Hamász gázai fegyvereseivel folytatott együttműködéssel vádolta meg az UNRWA munkatársait. Ezt követően a szervezet számos finanszírozója felfüggesztette a támogatást, bár azóta sokan visszavonták a döntésüket. Az ENSZ mindenesetre vizsgálatot indított az izraeli vádak miatt, és elbocsátott kilenc alkalmazottat.

A berlini sajtótájékoztatón a szervezet vezetője elmondta, hogy a szervezetnek a mindennapi működés nehézségei mellett a létét fenyegető pénzügyi és politikai fenyegetésekkel is szembe kell néznie, holott a terjedő betegségek és az éhínség veszélye miatt nagyobb szükség lenne a segítségére, mint valaha.

Figyelmeztetett, hogy a tél közeledtével, ami az emberi immunrendszer legyengülésével jár együtt, fennáll a veszélye annak, hogy éhínség tör ki, vagy általánossá válik az akut alultápláltság.

A Hamász Izrael ellen 2023. október 7-én intézett támadását követő izraeli offenzívában a gázai egészségügyi hatóságok szerint több mint 42 ezer palesztin halt meg a Gázai övezetben.

Ez történt kedden:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában