Indul a munka

2 órája

Jövő őszre kész a csatorna Zsombón

Zsombón bővítik a csapadékvíz-elvezető rendszert és fejlesztik a vízvisszatartást.

Arany T. János

Még a nyáron döntött a zsombói képviselő-testület a közbeszerzési eljárás megindításáról a csapadékvíz-elvezető rendszer fejlesztéséről. A biztonságosabb, komfortosabb Zsombóért 2024-2025-ben megvalósul a csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése III. üteme. A beton mederburkolatos árkok mellett a belterületen és a víztározóban is elérhető vízvisszatartás. 

Cstorna, Zsombó, utca részlet
Az Újhelyi utcát is érinti a projekt. Fotó: Török János

A megnyert TOP Plusz pályázattal és annak megvalósításával a cél a részben meglévő, földmedrű vízelvezető rendszer véglegesítése megfelelő szintekkel, és a hiányzó elemek pótlása. Ezzel biztosítani tudják, hogy a belvíz elkerülje Zsombó belterületét, és karbantartható maradjon a rendszer. 

Mivel a térségben nagy árvizek és belvizek ciklikusan alakulnak ki néhány évtizedenként, majd esetleg ismétlődnek néhány évenként, de a köztes időszakokban vízhiányosabb évtizedek jellemzőek, ezért a szárazabb időszakban a vízvisszatartásnak van jelentősége és létjogosultsága. Ebben a projektben a Szent Mihály, Orgona, Újhelyi, Móra Ferenc, Gárdonyi Géza, Kossuth Lajos, Vörösmarty Mihály, Gárdonyi Géza és Kodály Zoltán utcákon mederelemekkel építendő csatornán túl, a Dorozsma-Majsai főcsatornára tervezett vízkormányzó műtárgy, egy zsilip épül a csapadékvíz és a főcsatornán érkező víz helybentartása érdekében. 

A munka a tervek szerint 2025. őszéig fejeződik majd be. Az önkormányzat célja, hogy a Zsombói csapadék- és belvízelvezető rendszer fejlesztése tovább folytatódjon, ami közép- és hosszú távon előkészít egy korszerű belterületi csapadékvíz elvezetési- és gazdálkodási rendszer kialakítását az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás érdekében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában