Az óvodások ellátását megoldják, ennek mikéntjén gondolkodik a társulás

2024.08.08. 19:46

Adósságrendezési eljárás - ezt egyelőre megúszták Ambrózfalván

Ambrózfalván extra takarékosságot vezettek be, a számláikat még tudják fizetni, ha késve is. Egyelőre még nincs adósságrendezési eljárás az önkormányzatnál. A vállalkozó vár a 35 millió forintjára, ha elfogy a türelme, nem kerülik el a csődeljárást. A település több mint 40 millió forintja, amit a könyvelő több részletben utalt át Csanádalberti számlájára, továbbra sincs meg.

Kovács Erika

Adósságrendezés még nincs, egyelőre a számlákat is fizetni tudják – tudtuk meg Dorotovicsné Gulyás Judittól. Archív fotó: Kovács Erika

Ambrózfalvának több mint 40 millió forintja tűnt el a számlájáról. A könyvelő, eddig nem tisztázott okok miatt átutalta Csanádalberti számlájára. De ott sincs. Egyelőre elkerülték az adósságrendezési eljárást. Az ügyben rendőrségi feljelentést tettek az érintett települések polgármesterei és Lázár János országgyűlési képviselő, építési és közlekedési miniszter is.

Megfognak minden forintot

Jelenleg nem zajlik ellenünk csődeljárás. A helyzetünk változatos. Rendkívül takarékos módon működünk. Eddig is megfogtunk minden forintot, a pénzünk eltűnése óta pedig még inkább. Egészen olyan szintig, hogy még a halasztható javításokat is odázzuk, hogy elkerüljük az adósságokat 

– tudtuk meg Dorotovicsné Gulyás Judittól, Ambrózfalva jelenleg regnáló polgármesterétől. Arról is beszélt, hogy a számláikat fizetik, igaz, nem mindig határidőre. Ha érkezik a számlájukra pénz, normatíva vagy helyi adó, akkor abból rendezik. Így nem kell attól tartani, hogy kikapcsolják a vizet, a villanyt, vagy a közvilágítást. A településnek kizárólag a helyi adóból, a háztartásonkénti évi 4000 forint kommunális adóból származik saját bevétele.

12 óvodás 3 közalkalmazott

A pénze eltűnése miatt Ambrózfalva tartozik a Pitvaros gesztorságával működő óvodatársulásnak. Pitvaros azt vállalta tavasszal, hogy a nevelési év végéig finanszírozza a költségeket. Ez már lejárt. Erre is rákérdeztünk Ambrózfalva polgármesterénél.

A társulás jelenleg is együtt gondolkozik, hogy az óvodai ellátás biztosítva legyen 

– mondta. Ennek formája, információink szerint a csütörtök délutáni óvodatársulási tanácskozáson is szóba került.

Az ambrózfalvi óvodába 12 kisgyermek jár, akikkel – a törvény előírásai szerint – 3 közalkalmazott foglalkozik.

Adósságrendezési eljárás helyett még türelmes a vállalkozó

Úgy tudjuk, a normatíván felül az ambrózfalvi önkormányzatnak gyermekenként 7-800 ezer forintba került az óvoda, ami a minimális saját bevétel miatt nagyon nehezen „kitermelhető” összeg.

Ambrózfalva a vállalkozó felé sem tudta rendezni a tartozását, aki a szociális szolgáltató házukat újította fel. Erre pályázati forrást nyertek, ez a pénz vándorolt át Csanádalberti számlájára. A vállalkozó egyelőre türelmes.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában