A zsűri és a közönség is döntött a legjobb borokról

2024.07.08. 07:00

A vörös uralta idén is a városi borversenyt Csongrádon

Egy kifejezetten nehéz, aszályos év cabernet franc-ja lett a csongrádi borkedvelő közönség idei kedvence. A térségben a megváltozott fogyasztói igényekkel együtt is tartja magát a vörös, az egyébként egyre népszerűbb rozé és fehér fajtákkal szemben.

Tábori Szilvia

Pusztai Csaba, a csongrádi Közönség bora választás másnapján már a mártélyi Nyitott Kapuk fesztiválon kínálta borait. Fotó: Tábori Szilvia

A valaha mért legforróbb tavalyelőtti év súlyos aszálya sok kárt okozott; június közepétől bő másfél hónapon keresztül az ország egyes részein egyetlen csepp eső sem hullott. A szőlőtermelőket, a borászok helyzetét 2022-ben az aszályos időszak, 2023-ban pedig egyes gombák és kártevők, valamint a csapadékos időjárás nehezítette. Ahogy a változó fogyasztási szokások, az egyes borfajták iránti kereslet is meghatározza a piacot. Kimutatások szerint egyre többen választják a könnyedebb fehérborokat, pezsgőket, ez pedig magával hozza a vörösborok típusainak változását is.

A zsűri és a közönség is döntött a legjobb borokról Fotó: Tábori Szilvia 

A csongrádi Közönség Bora

Ez egybecseng Hörömpöliné Víkor Katalin, a csongrádi Művelődési Központ és Városi Galéria igazgatója, a helyi közönség bora választás köré szervezett esemény házigazdájának tapasztalatával is. A hagyományosan vörösbor uralta csongrádi térségben egyre többen igénylik a könnyedebb, fehér és rozé fajtákat. Ahogy azt a versenyre benevezett 21 tétel is bizonyítja. Ám ezzel együtt idén újfent vörösbort választottak a legjobbnak helyi borkedvelők: Pusztai Csaba 2022-es évjáratú cabernet sauvignon-ja nyert. A szakmai zsűri által megválasztott Város Bora ugyancsak általa készült, egy 2023-es évjáratú kékfrankos tétel.

Szüret gépek nélkül

A csongrádi Város Bora verseny döntőjében idén két helyi borász két-két bora versenyzett, köztük egy kadarka, egy kékfrankos cabernet cuvée, egy 2022-es cabernet sauvignon, illetve egy 2023-as kékfrankos. A zsűri végül utóbbit ítélte a legjobbnak, amelyet szintén Puszta Csaba, a Csongrádi Hegyközség elnöke készített. 

A borász nyolc hektár szőlőt művel, minimális gépi munkával, főként kézzel szüretelnek, majd bogyózzák, illetve csömöszölik a fürtöket mind a mai napig, amelyek három hét után több éves barrique hordóba kerülnek érlelésre. A kékfrankost egy év után palackozták, a díjnyertes cabernet sauvignon-t két éves érleléssel viszont majd nyár végén. 

– Valóban aszályos éveket élünk, de úgy tűnik a szőlőnek egész jó a túlélő képessége, mélyre hatolnak a gyökerei. Bár vannak tőkék, amelyek így sem bírják az egyre melegedő klímát – mondta. Hozzátette a magas hőmérséklet miatt a borászoknak minden korábbinál jobban kell figyelni a savtartalomra.

Ami a közönségnek ízlett

A Közönség bora idén fehér kategóriában az Ungerbauer Családi Pincészettől egy 2023-as évjáratú muskotály. Rozé kategóriában a Keller Pince ugyancsak 2023-as évjáratú bora nyert. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában