Édesanyjától tanult meg főzni, korábban azt se tudta, hol a konyha

2024.06.19. 10:30

Minden nap főz és posztol Sándor, a szegedi nyugdíjas

Évek óta lefotózza a főztjét és posztolja a Facebook-ra egy szegedi nyugdíjas. Antal Sándor korábban egyáltalán nem tudott főzni. Amikor édesanyja combnyaktörést szenvedett, ő ápolta. Édesanyja néhány év alatt tanította meg főzni.

Arany T. János

Minden nap főz és posztol. Magyaros és házias ételeket készít Antal Sándor szegedi nyugdíjas, ahogy édesanyjától tanulta, és aztán megy ki a Facebook-ra a menü. A sörösdoboz párologtató, illatosított víz van bennük. Fotó: Török János

A hétvégén egy kis meggyes süteményt sütött, hétfőn úszás és szauna után palacsintát készített, mert megkívánta, a keddi ebédhez a zöldborsófőzeléket már reggel a hőség előtt megfőzte, így délben csak a két csirkecombot kellett frissen kirántania. Hosszú évek óta osztja meg ismerőseivel Facebook-történetekben főztjét Antal Sándor szegedi nyugdíjas. Ami csak azért érdekes, mert mint mondta, korábban egyáltalán nem tudott főzni semmilyen formában. 

Korábban főzni sem tudott, ma már társaságoknak is főz, főztjét pedig rendszeresen posztolja Facebook történetekben. Fotó: Török János

Anyukám csinált mindent. Aztán elesett és combnyaktörése lett, segítségre szorult, én ápoltam tíz évig. Kezdetben hordtam neki az ebédet egy étteremből, de nem nagyon ízlett neki. Azt mondta, kisfiam, te is megcsinálhatnád. Mire azt válaszoltam, hogy nem tudok főzni, anya. De majd megtanítalak. Kimész szépen a konyhába és elmagyarázom, mondta erre. Na, ez így történt 

– mesélt gasztronómiai karrierjének kezdetéről. 
Édesanyja kiült mellé egy székre a konyhában és folyamatosan tanácsokkal látta el. Mindez már két évtizede történt, Sándor 2001-ben vesztette el édesanyját. 

Édesanyám mellett egyszer csak tényleg elkezdett érdekelni a főzés, megtetszett az egész. A mai napig nagyon szeretek a konyhában tevékenykedni. Szeretek jókat főzni. Nem úgy van, hogy csak odavágom és kész, odateszem magamat rendesen. Tálalni nem tudok, de sok helyen főztem már társaságnak is és meg voltak vele elégedve vele

 – mondta.

Elkészült az ebéd és a fotó is. Jól sikerült. A fényképen Antal Sándor édesanyja, akitől főzni tanult. Fotó: Török János

A következő lépés az volt, hogy egyszer régen kirakta a Facebook-ra, mit főzött aznap. 

A kolléganők utána kérdezték, hogy mit főztem, innen jött az ötlet, hogy rendszeresen kiposztolom. Kérték sokan, hogy rakjam már föl, mit készítettem, mert ihletet ad nekik. Tulajdonképpen ezek egyszerű, magyaros ételek. Én nem főzök se olasz, se indiai, se kínai, se japán kajákat. Anyám ezt tanította meg, ezt hagyta rám 

– mesélte. Mindezek ellenére nem eszik sokat, inkább többször keveset. Úszni jár, rendszeresen fut és a Stefánia kondiparkjában is lehet találkozni vele. Talán ennek köszönhető, hogy nem hízott el.

A Szőrme klub vezetője

Antal Sándor a ‘70-es években a Pannónia Szőrme Klub vezetője volt. Leszerelés után gondolta, megpróbál diszkót szervezni. Óriási sikere lett. A nagy pesti DJ-k jártak Szegedre: B. Tóth László, Cintula, Éliás Gyula. Akkoriban ők voltak a legnagyobb sztárok. A Szőrmében funky zene szólt, a belépő 20 forint volt. Bent csak üdítőt lehetett kapni, ezért háromkor volt a gyülekező a Sándor kocsmában és a Gulyáscsárdában. Boncz Géza és Nagy Bandó András is fellépett náluk.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában