Retro játék

2023.01.08. 21:45

Gyerekkorunk álma: a pedálos Moszkvics

Sok gyerek álma volt egy lábbal hajtós, pedálos Moszkvics, amikor még én is gyerek voltam. Én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy nekem volt egy. Kék volt és imádtam.

Arany T. János

Egy jó vásárban mindent kapni. A kistelekiben például sokunk gyerekkori álmát, pedálos Moszkvicsot is. Fotó: Török János

Az imádat egészen addig tartott, amíg egy óvatlan pillanatban a jármű valamelyik fémlemeze úgy feltépte a sarkamon, az Achilles-ín feletti bőrt, hogy összefutottak az emberek az utcában, honnan jön az a rengeteg vér az üvöltő kisfiúból. Nem túlzok, még most is látszik a nyoma.

Ezek az emlékek tolultak fel bennem, amikor a kisteleki vásárban vasárnap megpillantottam ezt a gyönyörűséget, ezt az első generációs pedálos Moszkvicsot. Más érzések is feltolultak bennem, amikor az árát néztem. 156 ezer forintért már komoly játékot is kaphat a szerencsés gyermek. A 88 éves eladó, Papp József, aki egy húszast simán letagadhat, azt mondta, amikor újkorában megérkezett a jármű Magyarországra, 360 forintba került. Nem kért érte sokat az eladó, az internetes hirdetési oldalakon 100 és 200 ezer forintért kínálják ezeket a kis járgányokat.

A szakirodalom szerint a kis Moszkvicsok a nagy testvérekéhez hasonló gyártósorokon készültek. A nálunk is kapható négykerekűek ára a hetvenes évek közepén 700 forint körül volt, ami meglehetősen nagy pénznek számított. 

A Moszkvics egy Moszkvában gyártott szovjet autómárka volt. Számos karosszéria-változat készült, a limuzinon kívül túrakocsi és kombi is. Mintegy 20 éve, 2012-ben felmerült, hogy a céget feltámasztja a Renault cég. 2022-ben a Renault az Oroszország elleni nemzetközi szankciók részeként kivonult Oroszországból és a gyárat jelképes 1 rubeles vételárért eladta Moszkva városának. A városi kormányzat a cég államosítását és a gyártás újraélesztését tervezi a márka újjáélesztésével. Hogy pedálos változat lesz-e, arról nincs hír.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában