Mozdulj meg!

1 órája

Sportágválasztó nap gyerekeknek (Videó, fotók)

Makón 13 esztendeje hagyomány, hogy valamikor a tanév elején a város sportegyesületei bemutatkoznak a helyi diákoknak – egyrészt, hogy népszerűsítsék a mozgást, az egészséges életmódot, másrészt hogy leendő tagokat találjanak. Az idei Nagy Sportágválasztó célja is ez volt az Erdei János Sportcsarnokban és környékén. A gyerekek ráadásul a sportmúzeumba is bekukkanthattak.

Szabó Imre

– Nagyon tetszik a program, sok érdekes sportággal találkoztam – mondta a makói Nagy Sportágválasztón a helybeli Szikszai-iskola hatodikos tanulója, Bognár Boglárka, aki természetesen az osztályával együtt, kísérőtanárral érkezett. Elmondta, különösen kettő ragadta meg a figyelmét, a versenytánc és a lovaglás. Utóbbit, mint láttuk, lelkesen ki is próbálta. Ettől függetlenül a jövőben ezekkel legfeljebb alkalmilag, kíváncsiságból fog foglalkozni, ugyanis már van kedvence: atletizál, még versenyekre is jár. A napokban magasugróként szerepelt megyei szinten. Harmadik lett a csapata.

Sportágválasztó, Makó, Íjászat, lovaglás
A makói Sportágválasztó nagy sikert aratott. Fotó: Szabó Imre

Sportágválasztó nagy hagyománnyal

Az első sportágválasztót Makón még 13 évvel ezelőtt tartották. Akkor a focipálya, később a Maros-parti strand, végül a belvárosban lévő sportcsarnok és környéke lett a bázishelyszín.

– A cél az, hogy a gyerekek kiválaszthassák a nekik tetsző sportolási lehetőségeket, az egyesületeknek pedig lehetőségük nyíljon a tagtoborzásra. Emellett a mozgás, az egészséges életmód népszerűsítése is fontos szempont – mondta a házigazda, Kovács Gábor sportszervező. Ez utóbbi egyébként szerinte egyre nehezebb.

– A gyerekeket nagyon nehéz kivonni az okoseszközök bűvköréből. Az szerintem egy jó lépés, hogy legalább az iskolában mellőzniük kell a mobiltelefont. Úgy gondolom, a sportolást leginkább azzal lehet velük megkedveltetni, ha pozitív példákat látnak. A mostanihoz hasonló rendezvények is alkalmasak erre, de a legjobb az, ha a szüleitől látja, miközben felnő – fogalmazott.

Van példa a sikeres tagtoborzásra

Megtudtuk, természetesen nem egyszerre, de a nap folyamán csoportokban egymást váltva összesen több ezer helybeli fiatal vett részt a programokon. A helybeli egyesületekből pedig húsz vett részt a rendezvényen. Képviseltették magukat a közkedvelt labdajátékok, a küzdősportok, az ökölvívás, de olyan kuriózumok képviseletében is, mint a rádióamatőrködés vagy az íjászat.

– Az íjászat nagyon jót tesz a fiataloknak. Fegyelmet, koncentrációt tanulhatnak általa és egy időre kikapcsolja őket a mindennapi mókuskerékből – mondta Kiss Tibor, a 2022-ben alakult Marosmenti Íjász Sportegyesület legidősebb tagja. Húsz-huszonkét tagjuk van, a csapat jó fele fiatalokból áll. Jelenleg a Földeáki úti krosszpályánál tudnak edzeni. A sportágválasztón íjászbemutatót tartottak többféle, köztük nagy figyelmet igénylő sporteszközzel a sportcsarnok udvarán. Kiss Tibor azt mondta, tapasztalataik szerint a sportágválasztó valóban hasznos rendezvény.

– A tavalyi bemutatónk is népszerű volt. Akkor öt diák csatlakozott hozzánk, és ők azóta is járnak edzésre – adott összegzést.

Nyitva volt a sportmúzeum

Kevesen tudják, hogy Makó azon kevés városok egyike, amelynek önálló sportmúzeuma van. Ez egy esztendeje költözött át az Erdei János sportcsarnokba – egyébként éppen húsz esztendeje, az egykori Bankpalota épületében nyílt meg. A relikviák közül a legérdekesebbek alighanem a makói olimpikon ökölvívótól, a sportcsarnok névadójától származnak, de helyet kapott Gyömbér Gábor labdarúgó válogatott meze is. A sportágválasztó napján ezt tárlatvezetés mellett lehetett megtekinteni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában