Koncert

2 órája

A zsidó liturgikus zenéből rendeznek koncertet

Interaktív koncertet tartanak vasárnap délután négy órakor a régi zsinagógában a Zsinagógáért Alapítvány támogatásával. Egy izgalmas és egyedi utazásra invitálnak mindenkit a zsidó liturgikus zene világába.

Delmagyar.hu

– Ez a rendezvény a megszokott koncertektől eltérő lesz. A szombat, tehát a Sábesz liturgikus dallamait mutatjuk be úgy, hogy az  istentisztelet zenéit hallgathatjuk meg, dzsessz köntösbe öltöztetve, Blahó Attila zongorajátékának köszönhetően. Az ötlet onnan indult, hogy bár az emberek általában elmennek egy koncertre, ahol zsidó zenét játszanak, ott a zsidó vagy izraeli körökben használatos populárisabb slágereket lehet hallani. Itt viszont liturgikus dallamokról van szó, ezeket lehet majd hallani dzsessz-zongorakísérettel, énekkel és trombitával – mesélt a koncertről Kendrusz Attila, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője, aki nem szerette volna, hogy mindez egy „steril” koncert legyen.

Zsidó, dezsessz, Kendrusz, Koncert, Trombita
Dzsessz köntösbe öltöztetik az  istentisztelet zenéit a vasárnapi koncerten. Fotó: Török János

 

Úgy képzeltem el, hogy a közönség legyen valamilyen módon bevonva ebbe a koncertbe. A zsidósághoz, mint tudjuk, hozzátartoznak az ételek és vannak ezek közül is jellegzetesek. Ilyen szombaton a kalács, illetve az esti édes bor. Így lesz mindkettő ezen a programon, illetve gyertyagyújtás is, természetesen a vallási és a vallásjogi kereteket megőrizve

 – beszélt a koncert hangulatáról.

A rendezvény nem egyszeri alkalom lesz, azt koncertsorozatként képzelte el Kendrusz Attila. – Tartunk még októberben egy nagy ünnepi dallamok-koncertet, amiben benne lesz a Rosh Hashanah, azaz a zsidó újév, és a Jom Kippur, azaz az engesztelés napja. Nyilván jom kippuri ízeket nem tudunk bemutatni, mivel ilyenkor 25 órás böjtöt tartanak a zsidók, de a rosszaság ízeit meg lehet mutatni, így ott lesz egy édesbár, hesszel, mézzel, almával és az elmaradhatatlan borral. A harmadik koncert pedig előreláthatólag novemberben lesz, az majd a hanukai dallamokat fogja bemutatni. Ott fánkot kínálunk majd a résztvevőknek. És januárra is van még egy terv, az úgynevezett gettó dallamoknak az interpretálása. 1945. január 18-án szabadult föl Auschwitz, ennek apropóján szeretnénk azokat a pogromok alatt íródott dalokat feldolgozni, amik a New York-i zsidó könyvtárban találhatók meg – beszélt a koncertsorozat további állomásairól a vallási vezető.

A most vasárnapi eseményre a belépés ingyenes, azonban támogatói jegyek vásárolhatók az Új Zsinagógában és a helyszínen, a koncert előtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában