Helyi életstílus

2022.10.22. 16:19

Gyaloglással gyógyította fájó térdeit

A Kisteleken élő és Balástyán dolgozó Zelei György az utóbbi öt évben sokat gyalogolt, életformája lett: járt az El Caminon, a Mária Úton, legutóbb az Országos Kékkört, vagyis a három Kéktúra útvonalat teljesítette. Az egész úgy kezdődött, hogy mindkét térde nagyon fájt.

Imre Péter

Zelei György újra visszaállt és dolgozik a műhelyben. Azt még nem tudja, mikor vállalkozik a következő túrára. Fotó: Imre Péter

– A gyaloglás onnan indult, hogy mindkét térdem nagyon fájt, és ez már szinte a munkában is akadályozott – elevenítette fel a kezdeteket a Kisteleken élő, Balástyán dolgozó 63 éves karosszérialakatos, Zelei György. Az orvos azt tanácsolta, hogy gyalogoljon és biciklizzen. Barátja említette neki a legendás zarándoklatot, az El Caminot, eleinte nem érdekelte, amin egy Szeged-Deszk séta változtatott, a Dómból mise után sétáltak el a hívek a közeli, 9 kilométerre fekvő községbe.

– Majd szerveztek egy 4 napos, 100 kilométeres Sümeg-Balatonalmádi gyalogtúrát, ezt már felkészülésnek szántam az El Caminora, ezért hátizsákkal tettem meg a távot. A végére bedagadt a jobb térdem, orvost sem találtam, nyáron történt, és szabadságon voltak. De nem keseredtem el, hívő ember vagyok, és bíztam benne, hogy Isten megsegít – mesélte György. Így is történt: a 100 kilométer teljesítése után 2-3 hónappal részt vehetett a zarándoklaton, a 940 kilométert 2018. augusztus 28-tól október 5-ig gyalogolta végig.

Következett az 1500 kilométeres Mária Út a síparadicsomnak számító Máriazelltől a pápalátogatásnak is otthont adó búcsújáró helyig, Csíksomlyóig, 2019. március 29-től május 28-ig, 20-30 centis hóból startolva. Erről lapunk is beszámolt. – Nehéz volt, 25-30 napig esőben gyalogoltam, de a leszervezett szállásoknak köszönhetően mindennap megszáríthattam átázott ruháimat, felkészülhettem a másnapi, átlagban 25 kilométeres szakaszra – elevenítette fel Zelei György.

Jött két év szünet, a Covid-járvány okán elmaradtak a rendezvények. A Kéktúra útvonala Ópusztaszert is érinti, ezért arra gondolt idén, hogy teljesíti az Országos Kékkört, mely a 870 kilométeres alföldi, az 540 kilométeres Rockenbauer Pál-féle Kéktúrából és az Írottkőtől Hollóházáig vezető Országos Kéktúrából áll. Ez összesen 2580, az eddig teljesített táv pedig 5120 kilométer.

– Idén nyáron, június 19-én indultam és szeptember 26-án értem a kör végére, ez kereken 100 nap, addig a fiam, György állt helyt a műhelyben. Egyedül csináltam végig, nem volt szervezett szállás, a legtöbbször sátorban töltöttem az éjszakát, de minden héten egyszer kempingben tisztálkodtam, mostam és egyéb dolgokat intéztem. Húszkilós hátizsákot cipeltem, alaposan be kellett vásárolni, mert előfordult, hogy egész nap távol a civilizációtól, erdőben haladtam – mesélte Zelei György.

Eleinte, az első 2-3 héten aggódott azon, hol állíthatja fel sátrát, útban lesz-e valakiknek, esetleg bántják, de nem történt semmi incidens. Egyszer az egyik pecsételőhelyként is szolgáló cukrászda tulajdonosa mondta, éjszakázzon az udvarban, de pihent Hollóháza közelében kilátó tetején is, úgy érezte, a felhők között. A 100 napból mindössze tízszer aludt ágyban.

– Az El Caminón 5, a Mária Úton 6, a Kékkörön 10 kilót adtam le, 72-től 62-re, és a legfontosabb: a lábaim azóta is rendben vannak, nem fájnak, és ezt a gyalogtúráknak köszönhetem – jelentette ki György. Megemlítette még, hogy a legutóbbi Kékkör nagyon hosszú és fárasztó volt, ezért jelenleg nem tervez újabb erőpróbát, de a Kéktúra északi része olyan szép volt, hogy arra valószínűleg egyszer újra vállalkozik.

– A titok, hogy nem szabad sietni, kényelmesen, a saját tempónkban kell gyalogolni. Így győzhetjük le magunkat, a korlátainkat – mondta György.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában