egészségtelen táplálkozás a krónikus betegségek okozója

2021.04.03. 17:00

A lemondásokkal járó divatdiéták helyett egészséges életmódra törekedjünk

Sokszínű és mértékletes étkezés, naponta legalább 2 liter folyadék és rendszeres sport – ez a kulcsa a betegségek megelőzésének és az elhízás elkerülésének. Takács Hajnalka dietetikus elárulta, mit kell tenni ahhoz, hogy jól nézzünk ki és jól érezzük magunkat.

Kiss Anna

Az Okostányér jó segítség az életmódváltáshoz. Utat mutat az egészség felé. Fotó: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Fotó: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Nincs olyan étel, ami egészségessé tesz minket, az életmód az, ami segít a betegségek és a túlsúly elkerülésében – erre hívta fel a figyelmet Takács Hajnalka dietetikus az Életmódváltás Éjszakája programsorozat részeként megtartott előadásán. Figyelmeztetett, a sokszínű táplálkozás és a rendszeres mozgás a kulcsa az egészségünknek, ezzel szemben a divatdiéták és a fogyókúrák rombolhatják az immunrendszer működését.

Az Okostányér jó segítség az életmódváltáshoz. Utat mutat az egészség felé.
Fotó: Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége

Élen járunk alkoholfogyasztásban

Hangsúlyozta, hazánkban a felnőttek 67 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ráadásul az utóbbi már betegségnek számít, és további betegségek kialakulásához vezet, ilyen például a szív- és érrendszeri betegség, a magas vérnyomás és a cukorbetegség.

Megjegyezte, dohányzásban és alkoholfogyasztásban dobogósok vagyunk, míg zöldség- és gyümölcsfogyasztásban a sor vé­­gén állunk.

Kiderült, a krónikus betegségek 70-80 százaléka az egészségtelen táplálkozás miatt alakul ki, ezen viszont nem diétákkal és fogyókúrákkal kell változtatni. A rossz módszerek között említette például a káposztaleves-, a vércsoport-, a citromosvíz-, a szénhidrátcsökkentett, a paleo- és a ketodiétát is, mert ezek mind a szervezet rombolásához járulnak hozzá a csökkentett táplálékbevitel miatt.

Megjegyezte, sokan a léböjtkúrát értik a húsvét előtti böjt alatt, pedig nem erről van szó a nagyböjtben, a módszerükkel pedig nem a testzsírból megy le nekik, ha­­nem az izomból és a vízből.

A friss zöldség is fontos része az egészséges táplálkozásnak. Fotó: Pixabay

Nem lemondás, tudatosság kell

Hangsúlyozta, ezek helyett élet­­módváltásra van szükség, amivel nem kell lemondanunk semmiről, csupán mérsékletesebbnek kell lenni, és jóval több egészséges ételt kell bevinni a szervezetbe.

Rámutatott: a napi 3 étkezés nem elég, 4-5-re van szükség, reggelivel kell indítani a napot, de a narancslé és a kávé nem szá­­mít annak.

Törekedni kell arra, hogy szénhidrát, fehérje és zöldség-gyümölcs is legyen a tányéron, így nem lesz szükség mindenféle táplálékkiegészítőre, csakis D-vitamint kell szedni. Emellett a napi 2-2,5 liter folyadék is elengedhetetlen.

Ugyanakkor legyük mérték­letesek, mert sok kicsi sokra megy, például érjük be egy zárt maréknyi olajos magvakkal, hiszen ha egy zacskó mogyorót fogyasztunk el, akkor azzal 600 kalóriát viszünk be, annak lemozgása pedig 10 kilométer futást jelent – magyarázta.

Mindegy, mit sportolunk, csak mozogjunk hetente legalább 150 percet.
Fotók: Pixabay

Hagyni kell időt a mozgásra és az étkezésre

Mindemellett pedig elárulta azt is, hogy egy felnőttnek heti 150 perc mozgásra van szüksége, ez lehet futás, séta, kerékpározás vagy otthoni torna is, lényegében mindegy, csak le­­gyünk aktívak. 20 éves kor alatt napi 1 óra sport javasolt.

Beszélt még arról is a szakember, hogy hagynunk kell elegendő időt az étkezésre, ugyanis az agynak 20 perc kell ahhoz, hogy visszacsatolást kapjon a gyomortól arról, hogy jóllaktunk.

Ha ez nincs meg, akkor azt érezzük, hogy még ennünk kell, vagy napközben többször ránk tör a nassolhatnék, utóbbi hátterében az is állhat, hogy valamilyen tápanyagot nem vittünk be, a szervezetnek viszont szüksége lenne rá. Hozzátette, a fogyáshoz és az egészséges élethez nincs szükség speciális anyagokra, csakis ránk, az elhatározásunkra és a tudatosságunkra van szükség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában