Szegedi hírek

2024.06.20. 19:53

Várkonyi Andrea adta át a Gregor iskolában a High Tech Suli tantermet - VIDEÓ, GALÉRIA

A Gregor iskola csatlakozott első szegedi intézményként a High-Tech Suli Programhoz. A 40 millió forint értékű támogatáshoz, amelyet pályázaton nyertek meg, a digitális tanterem kialakítása és felszerelése mellett tartozik pedagógusképzés és ösztöndíj is.

Timár Kriszta

Várkonyi Andrea adta át a Gregor József Általános Iskolában a High-Tech Suli tantermet. Fotó: Karnok Csaba

A Mészáros Csoport által létrehozott High-Tech Suli program három évvel ezelőtt indult el. Mostanra megközelíti a másfél milliárd forintot az az összeg, amelyet iskolák digitalizációs fejlesztésére fordítottak. Ebben már benne van az a hat intézmény is, amely a mostani pályázati körben nyerte meg a lehetőséget, hogy egy okostanteremmel bővüljön. Első szegediként a Gregor József Általános Iskola került be a programba, ahol csütörtökön adta át a High-Tech Suli tantermet Várkonyi Andrea, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

Plesovszkiné Ujfaluczki Judit tankerületi igazgató azt mondta, hálásak az ilyen civil kezdeményezésekért, amikor tárgyi eszközadományokhoz szakmai innováció is párosul.

– A több mint 40 millió forint értékű tanteremnek köszönhetően bővülnek majd a gyerekek ismeretei, ami fontos, hiszen a jövő tudományát ők teremtik meg – fogalmazott. 

Várkonyi Andrea beszédét azzal kezdte, a köszönet nem őket illeti, hiszen csak hálót adnak, nem halat.

– Ez egy pályázati lehetőség, amihez kell az a pedagógusi szemlélet, hogy kihasználják, és a minőségi pályázat is, hogy az nyertes legyen. Hiszen idén is több mint 200 pályázat érkezett, amelyek között annyi kiemelkedő volt, hogy kivételesen nem is ötöt, hanem hatot támogattunk. És csak olyanok nyerhettek, ahol olyan a pedagógusok szemlélete, hogy tudnak és akarnak is ezzel a lehetőséggel mit kezdeni – mesélte. Hozzátette, szegediként különösen örül annak, hogy immár ebben a városban is van egy High-Tech Suli.

– Bár nem vagyok jelen minden átadáson, fontosnak éreztem, hogy ide eljöjjek – mosolygott.

A programról Várkonyi Andrea elmondta, annak ötlete a Covid idején született meg, de nem akartak csupán egy újabb laptopot vagy tabletet osztó pályázatot létrehozni. 

– Egy komplett tantermet alakítunk ki és rendezünk be, a pedagógusoknak pedig ösztöndíjat és képzést biztosítunk, amely egy olyan módszertani támogatást jelent, amivel nem csak informatika, hanem egyéb tantárgyi órákon is tudják használni a tantermet. A támogatás ráadásul nem ér véget az átadással: folyamatosan cseréljük, modernizáljuk vagy szükség esetén javítjuk az eszközöket. Mindezek mellett már konferenciát is szervezünk a programban részt vevő, immár 40-es létszámra bővült iskolák számára és arra is lehetőséget teremtünk, hogy ezekbe a tantermekbe rászoruló, más iskolákba járó diákok is eljussanak – részletezte.

A nyertes pályázatnak köszönhetően a Gregor iskola egy interaktív panellel, lézervágóval, 3D nyomtatóval, robotokkal, szoftverekkel és laptopokkal felszerelt tantermet kapott, amelyben a diákoknak legalább heti 15 órát kell majd eltölteniük. Pocsai Blanka intézményvezető elmondta, az óraszám a tervek szerint ennek a duplája lesz, hiszen már az elmúlt néhány napban látszott, mennyire szeretik a diákok.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!