Vezető hírek

2022.06.08. 14:00

Első helyen a mórahalmi robotikaszakkörösök

Első helyezést értek el a mórahalmi robotika szakkörösök a World Robot Olympia elnevezésű nemzetközi versenysorozat magyarországi tanulmányi versenyének szegedi fordulóján.

A. T. J.

Nemzeti döntőbe jutottak a fiúk. András és Aldvin, a mórahalmi általános iskola robotikaszakkörösei munka közben. Fotó: Arany T. János

Három hónap kemény munka áll a siker mögött. A Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola három ötödikes diákja, Király Aldvin, Gyurákovics András és Kovács Dániel Amadé első helyezést ért el a World Robot Olympia elnevezésű nemzetközi versenysorozat magyarországi versenyének szegedi fordulóján. Felkészítő tanárukkal, Farkas Zsuzsával meséltek a versenyről. 

Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban rendezett megmérettetésen nyolc csapat versenyzett. Az elementary korosztály versenypályáján a robotnak többek között le kell vágnia a füvet és össze kell szednie a gyomokat. Ugyanakkor vigyáznia kell a katicabogarakra, amelyek az útjába kerülnek, és épségben biztonságos helyre szállítani őket. A fűnyírás közben a ro­botnak fel kell ismernie a fű pá­­lyaelemeket. 

Nehéz volt, de a legtöbb pontot mi gyűjtöttük – mondták a fiúk. A robothoz a program elindítása után nem volt szabad hozzányúlni.

A lényeg, hogy önállóan dolgozzanak reggel nyolctól délután négyig. Semmit nem segíthettem nekik a versenyen – mondta a tanáruk. 

A fiúk szeptember óta járnak a robotikaszakkörre. Mindannyian nekik való szórakozásra, kikapcsolódásra találtak, amiből tanulhatnak is. Aldvin úgy érzi, fejlődött és okosodott a robotikának köszönhetően. Ő szakács szeretne lenni, András a családi tanyagazdaságban dolgozna majd, Amadé pedig programozó szeretne lenni, így neki a robotika hazai pálya. A gyerekek már a július elején tartandó országos döntőre készülnek, amit Győrben rendeznek. Aki ott nyer, az megy a világdöntőbe. 

Az nagyon király lenne – értékelte Aldvin a lehetőséget, mire tanára hozzátette, már az is nagy szó, hogy a nemzeti döntőbe bejutottak. 

Nagy utat tettek meg

A robotikaszakkör a mórahalmi iskolában közel egy évtizedes múltra tekint vissza. Kezdetben annyit nyertek egy pályázaton, hogy 15 kisgyerek próbált meg programozni egyetlen robotot. A 2014-ben elindult szakkör résztvevői azóta számos elismerést söpörtek be és díjat hoztak haza a homokháti városba. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!