Árvíz

2 órája

Szükségállapotot hirdetett az olasz kormány két tartományban

Szükségállapotot hirdetett szombaton az olasz kormány az északi Emilia Romagna és Marche tartományban az árvizek miatt, és az érintett régiók megsegítésére 20 millió eurós gyorssegélyről is határoztak.

MW

Elárasztott út Olaszországban

Forrás: NurPhoto via AFP

Fotó: Alessandro Bremec

A szükségállapot 12 hónapig lesz érvényben. A 20 millió eurós gyorssegélyt az első legsürgősebb intézkedésekre fordítják majd: a mentési munkálatokra, illetve az alapvető szolgáltatások és az infrastruktúra helyreállítására.

A több napig tartó heves esőzés következtében számos út víz alá került a két észak-olaszországi régióban. Több mint 2500 embert kellett evakuálni. Több nagyváros, köztük Bologna, Modena, Ravenna és Rimini is érintett.

Az árvízveszély kezelésével kapcsolatban a római kormány bírálta az elárasztott régiók helyi vezetését. Nello Musumeci, a polgári védelemért felelős jobboldali miniszter azzal vádolta meg Emilia Romagna tartomány szociáldemokrata vezetését, hogy nem használták fel megfelelően a már korábban a térségnek juttatott támogatást.

Valami nem stimmel. Ilyen katasztrofális árvizek nem sújthatják újra meg újra Emilia Romagnát

 – jelentette ki a miniszter.

Több árvíz sújtotta terület hasonló problémával szembesült 2023 májusában, amikor a szokatlanul nagy mennyiségű csapadék miatt megáradtak a folyók, és földcsuszamlások alakultak ki. Akkor 17 ember vesztette életét, és több milliárd eurós anyagi kár keletkezett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában