Ukrán válság

2024.07.29. 09:49

Drónokkal támadta egymást Oroszország és Ukrajna

887. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az ukrán haderő 24. gépesített dandárjának sajtószolgálata képén ukrán katonák M109 A6 Paladin típusú 155 milliméteres önjáró tarckkal lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvõ Csasziv Jar közelében húzódó fronton 2024. július 22-én

Forrás: MTI/AP/Ukrán haderő 24. gépesített dandárjának sajtószolgálata

Fotó: Oleg Petraszjuk

Zelenszkij a frontra látogatott, kitüntetéseket adott át

A frontra látogatott a kelet-ukrajnai Harkiv megyében hétfőn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. 

"Ma abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy üdvözölhettem a különleges erőink harcosait és hivatalos kitüntetéseket adhattam át nekik" - tudatta Zelenszkij a közösségi hálón közzétett közleményében, miután Vovcsanszk térségében ellátogatott egy előretolt parancsnoki álláshoz. 

Jelenleg Vovcsanszk birtoklásáért folynak az ukrán hadsereg által közzétett videók szerint sok rombolással járó harcok. 

A támadásra válaszul Kijev erősítéseket küldött a térségbe. 

ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond a Ronald Reagan Intézetben 2024. július 9-én, a NATO alapításának 75. évfordulója alkalmából tartott háromnapos csúcstalálkozó első napján
Fotó: Jose Luis Magana / Forrás: MTI/AP

Az ukrán vezérkar közlése szerint az orosz erők a stratégiai fontosságú, Donyeck megyei Pokrovszk város közelében folytatták a támadásokat, amelyek hevesebbek voltak, mint bárhol a keleti fronton. A vezérkar napi jelentésében hozzátette, hogy az ukrán erők 24 óra alatt 52 orosz támadást vertek vissza. 

Pokrovszk fontos közlekedési csomópont a főúton, amely fontos szerepet játszik az olyan ukrán előretolt állások ellátásában, mint Csasziv Jar és Kosztyantinyivka. 

Több kelet-ukrajnai város ellen folyik orosz tüzérségi támadás, egyebek mellett Toreckben, ahol a megyei kormányzó, Vadim Filaskin szerint három polgári személy halt meg és másik három sebesült.

Az orosz hadsereg tovább folytatja a fokozatos előrenyomulást

Az orosz csapatok bejelentették, hogy lassú előrenyomulásuk során elfoglaltak egy újabb falut Donyeck megyében. Az orosz védelmi minisztérium hétfői közleménye szerint Vovcse falu került orosz ellenőrzés alá. 

Előző nap két másik szomszédos település, Prohresz és Jevhenyikva, szombaton pedig Lozuvatszke falu elfoglalását adták hírül. A térségben a 2023 nyári ukrán ellenoffenzíva kudarca és Avgyijivka 2024. februári eleste óta az orosz hadsereg folytatja a területek elfoglalását. 

Donyeck megyében az orosz hadsereg továbbra is támadja a Bahmut közelében fekvő Csasziv Jart. 

Az Ukrajnában harcoló Ahmat orosz különleges alakulat parancsnoka, Apti Alaugyinov vezérőrnagy az orosz állami televízió Egyes Csatonáján közölte, hogy az ukránok teljes egészében elveszítették a Szlovjanszk város agglomerációjában fekvő Kramatorszk térségében az első erősítési vonalukat, így az orosz erők már több irányban is manőverezhetnek.

Kreml: álhír, hogy Oroszországnak köze lett volna a francia vasúthálózat ellen elkövetett szabotázsakciókhoz

Oroszország visszautasítja és megalapozatlan álhírnek tartja azokat a nyugati sajtóspekulációkat, hogy köze lett volna a francia gyorsvasúthálózat ellen elkövetett szabotázsakciókhoz, amelyek az olimpiai játékok nyitónapján okoztak káoszt a vasúti közlekedésben

– jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak.

Az utóbbi időben sokszor nemcsak a kisebb jelentőségű, hanem időnként tekintélyes nyugati sajtóorgánumok is bármit képesek megtenni Oroszország lejáratásáért, amikor bármilyen történésért őt teszik felelőssé, miközben nincsenek bizonyítékaik

– tette hozzá.

Dmitrij Peszkov szerint a japán kormány figyelmeztetése, melyben azt javasolta állampolgárainak és politikusainak, hogy ne utazzanak Oroszországba, azt mutatja, hogy a japán vezetés egyre szorosabban elköteleződik „a kollektív Nyugat Oroszországgal szemben tett barátságtalan lépései mellett”, és az Oroszországgal fennálló kapcsolatait nem kívánja továbbfejleszteni. 

Ráadásul úgy tűnik, a japán vezetők attól sem riadnak vissza, hogy megpróbáljanak nyomást gyakorolni mindazokra, akik jártak már Oroszországban, és ezt másképp gondolják, ami csak tovább rontja a kétoldalú kapcsolatokat – emelte ki a szóvivő.

A Venezuelában vasárnap tartott elnökválasztással kapcsolatban azt mondta: Oroszország a kétoldalú kapcsolatok elmélyítése érdekében dolgozik tovább, és ez alól az érzékeny témák sem kivételek.

Oroszország és Ukrajna drónokkal támadta egymást

Ukrajna és Oroszország ismét drónokkal támadta egymást hétfőre virradó éjszaka: 

Oroszország károkat jelentett, Ukrajna lelőtt drónokról és egy rakétáról számolt be.

 Károk keletkeztek egy helyi erőműben

– írta a Telegramon a közép-oroszországi Orjol régió kormányzója, Andrej Klicskov. Két drónt lelőttek Glazunovka körzetében. Médiajelentések szerint a Belgorodi területen is keletkezett drónok által okozott kár áramelosztó alállomásokban.

Az orosz védelmi minisztérium beszámolója szerint összesen 39 ukrán drónt fogott el vagy semmisített meg a légvédelem, elsősorban a határ menti Kurszk, Belgorod, Brjanszk és Voronyezs régiókban. Drónokat fogtak el a Leningrádi területen is.

Az ukrán légierő közleménye szerint tízból kilenc harci drónt fogtak el, valamint egy manőverező robotrepülőgépet is. Károkról nem számoltak be.

A már két éve folyó háborúban az orosz légicsapások súlyosan megrongálták az ukrán energiaellátó rendszert, ezért rendszeresen áramszünetekre kerül sor. 

Ukrajna újabban megkezdte oroszországi hátországi célpontok támadását, elsősorban drónokkal.

Kilenc besorozott rab szökött meg

Körözést adtak ki az orosz hatóságok kilenc rab ellen, akik az orosz hadsereghez csatlakozva szabadultak ki a börtönből, ám megszöktek egy belgorodi kiképzőtáborból – adta hírül a Kyiv Independent beszámolójára hivatkozva vg.hu.

A rabok közül kettőt gyilkosságért ítéltek el, míg három másikat testi sértésért a helyi sajtó szerint.

 A kötözési plakátok szerint a rabok július 26-án és 27-én léceltek le a kiképzésről, ám azt nem részletezték, hogy hogyan. A körözések szerint a katonaszökevények Belgorod városának közelében lehetnek. Az orosz rabok 2022 nyara óta szabadulhatnak a börtönből, amennyiben hajlandók részt venni az ukrajnai háborúban.

Erre eleinte a Wagner-csoport kötelékében volt módjuk, ma már azonban a besorozott rabok is a hadügyminisztérium irányítása alatt állnak.

A teljes cikket ITT tudja elolvasni. 

Több mint 15 ezren érkeztek Ukrajnából vasárnap

Az ukrán–magyar határszakaszon 7220-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 8167-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 45 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.


Ez történt vasárnap:

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában