Egyezség

2024.06.18. 16:18

Orbán Viktor: Magyarország kész támogatni Mark Rutte jelölését a NATO-főtitkári posztra

Magyarország kész támogatni Mark Rutte távozó holland miniszterelnök jelölését a NATO főtitkári posztjára annak a fogadalmának a fényében, hogy teljes mértékben támogatja azt a megállapodást, amely szerint magyar állomány nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében és ezek támogatására sem fordítanak magyar forrásokat - írta az X portálon Orbán Viktor miniszterelnök.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Mark Rutte holland kormányfő tárgyalásuk előtt az Európai Unió nem hivatalos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. június 17-én

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

A kormányfő üzenetében felidézte, hogy a múlt heti európai parlamenti választásokat követően, ahol a magyarok többsége a béke mellett szavazott, fontos megállapodásra jutottak Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral.

Megállapodtunk abban, hogy magyar állomány nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében és ezek támogatására sem fordítanak magyar forrásokat

 - fogalmazott bejegyzésében Orbán Viktor. Hozzátette: a következő lépés ezen a héten annak biztosítása volt, hogy ez a megállapodás kiállja az idő próbáját.

"A tegnapi brüsszeli találkozó után Mark Rutte miniszterelnök megerősítette, hogy teljes mértékben támogatja a megállapodást, és továbbra is ezt fogja tenni, amennyiben ő lesz a NATO következő főtitkára. Fogadalmának fényében Magyarország kész támogatni Rutte miniszterelnököt a NATO-főtitkári posztra" - közölte a kormányfő.

Mark Rutte arról is biztosította a magyar kormányfőt, hogy NATO-főtitkárként az lesz a célja: minden szövetségest azonos szintű megértéssel és tisztelettel kezeljen.

Az X bejegyzésben olvasható Mark Rutte Orbán Viktornak mindezekről kedden írt levele is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában