veszély

2020.11.07. 07:17

Hamis negatív koronavírusteszt-eredményeket árultak az egyik legforgalmasabb repülőtéren

Címkék#v4na

Több személyt is őrizetbe vettek, mert kiderült, hogy hamisított negatív Covid teszteredményeket árultak a világ egyik legforgalmasabb repterén, melynek birtokában bárkit felengednek a nemzetközi járatokra.

Döbbenetes és egyben leleményes csalást lepleztek le a francia hatóságok. Eddig hét főt tartóztattak le abból a bandából, amely arra specializálódott, hogy a rendkívül forgalmas Roissy-Charles-de-Gaulle reptéren negatív koronavírus teszteredményeket árultak jó pénzért, írja a Le Figaro alapján a V4NA.

A bandatagok mobiltelefonján több mint 200 hamis igazolást találtak a hatóságok, amelyeken helyben készítettek el a csalók.

Egy ilyen igazolás birtokában minden további nélkül fel lehet szállni bármelyik nemzetközi járatra, mivel a külföldre utazóktól minden esetben kérik a repülőtéren becsekkolás előtt a negatív teszt eredményét igazoló dokumentumot.

A gyanúsítottak egy létező laboratórium nevét és adatait használták fel a hamis igazolásokhoz, amelyeket helyben kinyomtattak papírra vagy digitálisan továbbítottak, a megrendelő kérésének megfelelően. Az ügyészség elmondása szerint 150 és 300 euró közötti összegért lehetett hozzájutni a negatív leletről szóló igazoláshoz.

A repülőtér határrendészeti osztálya már szeptember vége óta nyomozott az ügyben, akkor figyeltek fel először egy hamisított negatív koronavírus tesztre, amivel egy férfi egy Addis Abebába tartó járatra próbált meg felszállni.

Az ügyészség elmondása alapján a bűnbanda nem ismeretlen a hatóságok előtt, eddig illegális poggyászcsomagolóként tevékenykedtek.

A légi forgalom jelentős visszaesése miatt azonban profilt váltottak, így kezdtek el a negatív teszteredményekkel foglalkozni, mivel arra nagy kereslet volt. Ügyfeleik főként Afrikába tartó utasok voltak.

Jól kitalálták az üzletet, de most majd mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ugyanis a hamis igazolások árusítása bűncselekmény, ami akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel és 375 000 eurós pénzbírsággal is büntethető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!