Makó és környéke

2017.07.04. 21:13

Rendbe hozzák a tönkretett makói bérlakásokat: csak egy évre köt szerződést a város

Makó - Igyekszik rendet tenni a bérlakások frontján a makói városvezetés: egymás után újítja fel a korábban lelakott ingatlanokat. Tegnap meg is mutatták, milyen egy rendbe hozott otthon.

Szabó Imre

Mielőtt felújították, borzalmas képet mutatott a Kossuth utca 5. szám alatti udvari önkormányzati bérlakás: a kitört ablakokat papírral fedték, a falak kormosak voltak, mert kémény nélküli kályhával fűtöttek, minden ragadt a kosztól, a szeméthalmok alatt patkányok tanyáztak.


 A bérlők, akik hosszú évek óta nem fizették a bérleti díjat és a közüzemi számlákat, teljesen lelakták az ingatlant. Tegnap Weszelyné Véghseő Henriett, a lakásügyi tanácsadó testület tagja és a körzet önkormányzati képviselője, Kovács Sándor azt mutatta meg, milyen lett az ingatlan, miután a város 1,3 millió forintból felújította. Az 57 négyzetméteres lakásra most rá sem lehet ismerni, ráadásul visszaköttették a hátralékok miatt elzárt közműveket is. Akik tönkretették, azokat kilakoltatták, hamarosan egy másik család kapja majd meg.

Ilyen volt egykor a Kossuth utca egyik önkormányzati lakása... Fotók: Szabó Imre

Ilyen volt egykor a Kossuth utca egyik önkormányzati lakása... Fotók: Szabó Imre

Weszelyné elmondta, a városnak összesen 210 bérbe adható ingatlana van. 2014 óta 32,3 milliót költöttek rájuk. Eddig 20 lakást újítottak fel, ebből 8-at idén, és még további 5-öt hoznak rendbe ebben az évben. A munka a későbbiekben is folytatódik. Ezeket szociális, illetve piaci díjért adják bérbe – a Kossuth utcai például ez utóbbi kategóriába tartozik, havi 30 ezerbe fog kerülni.


A legkisebb bérleti díj egyébként Makón havi 2000, a legtöbb 40 ezer forint – az összeg a komfortfokozattól, illetve az ingatlan állapotától és helyétől függ. Hozzátette, a városnak nincs könnyű dolga, amikor a bérlakások kiadásáról kell dönteni. Egyfelől jogos igény, hogy a rászorulóknak fedél legyen a fejük felett, de az is, hogy olyanok kapjanak lakást, akik aztán vigyáznak rá, és fizetik a bérleti, illetve a közüzemi számlákat. Jellemző: legutóbb 5 bérlakást hirdettek meg, és 80 jelentkező volt rájuk.

...és ilyen lett. Ég és föld a különbség. Már csak vigyázni kell rá.

...és ilyen lett. Ég és föld a különbség. Már csak vigyázni kell rá.

Kovács Sándor azt mondta, a Kossuth utcai lakás korábbi bérlőit ismeri, és bár jó lenne rajtuk behajtani az okozott károkat, tudja, hogy ez lehetetlen. Annak érdekében, hogy a jövőben hasonló eset ne fordulhasson elő, már nem 5 évre vagy határozatlan időre adják ki a lakásokat, hanem csak egy évre, a vagyoncsoport pedig rendszeresen ellenőrzi ezek állapotát, valamint a rezsifizetést. Ha gond van, jön a felszólítás, a részletfizetési lehetőség, végső esetben pedig a szerződésbontás. Az ő körzetében pillanatnyilag 2-3 olyan lakás van még, amit a közeljövőben fel kell újítani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!