Makó és környéke

2007.09.02. 16:19

Leágazás és elkerülő is épül az M43-ashoz

Makó - Egy elírás miatt aggódik sok makói az M43-as gyorsforgalmi út építésével kapcsolatban – az erről szóló kormányhatározatból ugyanis kimaradt a Makóhoz vezető leágazás, illetve a várost elkerülő körgyűrű északkeleti szakasza.

Szabó Imre

Egy elírás miatt aggódik sok makói az M43-as gyorsforgalmi út építésével kapcsolatban – az erről szóló kormányhatározatból ugyanis kimaradt a Makóhoz vezető leágazás, illetve a várost elkerülő körgyűrű északkeleti szakasza. A projekt felelőse, Csicsely Gábor állítja: a dokumentumokban szereplő hiba ellenére ez a két út is része a beruházásnak, és az M43-assal egy időben elkészül.

Az interneten hozzáférhető dokumentumokat szívesen böngésző makóiak közül sokaknak feltűnt: vajon csak az M43-as főútvonal Makóig tartó szakasza készül el 2010-re, vagy megépül addigra az a leágazás is, ami a város felé vezeti a forgalmat, illetve a körgyűrű északkeleti szakasza, amely a járműveket a város megkerülésével vezeti majd rá a régi 43-asra? A kérdés, amely a legutóbbi képviselő-testületi ülésen is szóba került, abból adódik, hogy a vonatkozó dokumentumok nem egyértelműek. A közlekedési operatív program januári listája például külön sorolja fel az M43-as Szeged és Maroslele közötti szakaszát, illetve a Maroslele–Makó közötti szakaszt, utóbbihoz hozzáírva a keleti elkerülőt is – ez együtt 38,6 kilométer – , míg az M43-as gyorsforgalmi út megépítéséről szóló kormányhatározat csak a Szeged–Makó közötti 31 kilométeres szakaszról szól, a leágazás, illetve az elkerülő további 7,6 kilométeres szakasza viszont a kiegészítő listában sem szerepel – pedig más épülő utak esetében a hasonló kiegészítő beruházásokat itt feltüntették.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. projektvezetője, Csicsely Gábor hangsúlyozta: felesleges az aggodalom. Elmondta: a leágazás és az elkerülő szakasz továbbra is része a projektnek, a tendert is ezzel együtt írják ki. A kormányhatározatban ezek természetesen külön nem szerepelnek, mint ahogy más járulékos létesítmények sem – a kiegészítő listáról viszont elírás miatt maradtak le. Kérdésünkre, van-e olyan nyilvános, az interneten is hozzáférhető dokumentum, ami ezt alátámasztja, a projektvezető azt mondta: a dokumentáció egyelőre egy szekrényben van. Ugyanakkor néhány héten belül sor kerül az M43-as építésével kapcsolatos első bejárásokra, lakossági fórumokra, és ezeken már bemutatják a dokumentumokat. Akkor mindenki meggyőződhet róla, hogy a gyorsforgalmi út a leágazással és az elkerülő szakasszal együtt készül el 2010 első felére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!