Genovában rendezték a világbajnokságot

2 órája

MVM Szegedi VE: sprintelt a páros

Az evezős beach sprint ifjúsági és felnőtt világbajnokságot az olaszországi Genova városában rendezték meg. Az MVM Szegedi VE képviseletében ketten indulhattak az eseményen, a duó az ifi párosoknál 15. lett.

Idén Genova adott otthont az összevont ifjúsági és felnőtt evezős beach sprint vb-nek, mivel a város az Európa Sport Fővárosa címet viseli 2024-ben. A magyar csapat csak olimpiai számokban nevezett, amelyek közül az ifjúsági mix kétpár tiszta MVM Szegedi VE összeállítású volt Csókás Kira és Pálka Bálint személyében.

MVM Szegedi VE
Az MVM Szegedi VE triója, középen az edző Dani Zsolt. Fotó: MVM Szegedi VE

A verseny előkészületeit a helyszínen ellehetetlenítette az erős hullámzás, így a versenyzők vízi gyakorlási lehetőség nélkül várták a versenyt, csak ergométeres és futó edzéseket tudtak tartani. Ennek ellenére az első időfutamban a 13. időt evezték a szegediek.

A 2028-as Los Angeles-i olimpiai programban az evezős versenyszámokat módosították. A férfi és a női könnyűsúlyús kétpár lekerült a síkvízről, ellenben szerepet kapott a tengeri evezés beach sprint szakága a férfi és női egypárban, valamint a mix kétpárban. Ezzel 15-re gyarapodtak az olimpiai evezős versenyszámok. Mindezeknek köszönhetően a beach vb jelentősége nagyot lépett, 2026-ban ezekben a számokban rendezik az ifjúsági olimpiát, 2027-ben olimpiai kvalifikációs beach vb lesz, 2028-ban olimpiai bajnokokat avatnak Los Angelesben.

MVM Szegedi VE: 15. hely

Az újból romló körülmények miatt a második időfutamot eltörölték és az első rangsora alapján a legjobb 16 került a döntőkbe a 21 indulóból. Itt már páros, egyenes kieséses rendszerben folytatódott a verseny a 8 közé jutásért. A 4. időt húzó portugálokkal került össze Csókás Kira és és Pálka Bálint, és mivel az időfutam különbsége itt is megmaradt a két egység között, így a portugálok jutottak az első nyolcba (végül 4. helyezést értek el), a szegediek számára pedig ekkor véget ért a verseny. A nyolc kieső csapatot időeredményük alapján értékelték a 9–16. helyekre, a szegedi csapat a hetedik idővel a tizenötödik helyezést érte el.

A 2024-es nemzetközi szezon a Jeunesse-kupa beach sprintversennyel zárul november elején Spanyolországban, amire a magas költségek miatt kérdéses a válogatott részvétele.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában