Dunai árvíz

2 órája

Olvasónk elmesélte: így mentették meg Tátot a rekord árvíztől

A mostani dunai árhullám közel akkora volt, mint a 2013-as. Akkoriban olvasónk is részt vett az árvíz elleni védekezésben: Tát megmenekülésében aktív szerepet játszott ő is.

Timár Kriszta

Napok óta a dunai árvíz a vezető országos hír mindenhol, hiszen a folyó rekordhoz közeli szinten tetőzött a fővárosban és a felette lévő magyarországi szakaszon. Az a bizonyos rekord, amit szerencsére nem dőlt meg, 2013-ban volt: Budapestnél 891 centiméteren állt a Duna június 9-én és egészen Bajáig mindenhol soha nem látott magasságban volt a vízállás. 

árvíz, Tát, olvasónk
Olvasónk ott volt, amikor a rekordárvíz idején megmentették Tátot. Fotó: Karnok Csaba

Árvíz fenyegette Tátot

A Táton élők még ma is élénken emlékeznek arra a 11 évvel ezelőtti napra, amikor néhány órán keresztül egyáltalán nem lehettek biztosak abban, vajon elviszi-e a Duna a települést. Hogy megmenekültek, abban hatalmas szerepe volt az ottaniak összefogásának. Olvasónk, Földi István véletlenül csöppent bele az ottani, heroikus küzdelembe.

– Egy osztrák tulajdonú cégnél kaptam állást, júliusban kezdtem volna a munkát. Egy ezzel kapcsolatos megbeszélésre utaztam Dorozsmáról a Dunántúlra, és már indultam hazafelé, amikor jött a telefon: nincs-e kedvem segíteni az árvízi védekezésben – mesélte.

Egyetlen áteresz miatt kerültek veszélybe

A cég egyik szakterülete „békeidőben” éppen az árvízvédelmi töltések építése volt, ezért egyértelmű volt, hogy gépeiket és embereiket bevetik a kritikus helyszíneken. Olvasónk Tátra ment, ahol 12 órás szolgálatban váltott egy másik férfit a járőrözésben. 

– Már három napja dolgoztam, amikor a tetőzés napján a hajnali műszakváltáskor furcsa zajt hallottunk. Pillanatok alatt meg is találtuk a forrását: az átereszen, ami azt a célt szolgálta, hogy a faluból a csapadékvizet a Dunába engedje, elkezdett bedőlni a víz a településre. 

árvíz, Tát, olvasónk
Munkagép is segített. Archív Fotó: Földi István 

Munkagéppel torlaszolták el a víz útját

Pillanatok alatt egyértelművé vált: ha nem tesznek valamit, a 60 centi átmérőjű csövön keresztül, ami a falu belterületén volt, a folyó átlép a gátakon és elmossa Tátot. 

– Az is kiderült, hogy a homokzsákokkal hiába küzdünk: olyan ereje volt a víznek, hogy falevélként söpörte el mindet az útból – idézte fel Földi István. Így végül azt találták ki, hogy egy kotrógép kanalát tették tele homokzsákkal, ez már elég nagy súlynak bizonyult így, hogy eltorlaszolják az átereszt. Miután a kanalat így leeresztették a betörő víz elé, a munkagépet körbebástyázták a zsákokkal. Így mentették meg a falut: a létrehozott gát meg tudta akadályozni, hogy a Duna elmossa Tátot.

Olvasónknak a mostani híreket látva ismét eszébe jutott az a hatalmas küzdelem, amit abban a pár órában a faluért végeztek és amibe teljesen véletlenül csöppent bele. Mint mondta, a mai napig jó szívvel emlékszik az akkori eseményekre, de tudja: aki nem él át ilyet, el sem tudja képzelni, milyen kritikus lehet egy-egy ilyen helyzet és milyen kis dolgokon múlhat akár egy egész település sorsa. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában