Szeptemberben már bajnokit játszanak

2024.08.13. 20:22

Íme a legfontosabb időpontok a magyar vízilabdaszezonból

Alighogy véget ért az olimpia, hamarosan elkezdődnek a honi vízilabda-bajnokságok és kupaküzdelmek. A női, illetve férfi szakágban is érdekelt egy-egy csapattal továbbra is a Szegedi VE és a Szentesi VK. A vízilabda-bajnokságok versenykiírása szerint a férfiak szeptember közepén, a nők október elején kezdenek, szeptember végén viszont már a kupában bemutatkoznak néhányan.

Becsei Dávid

Szeptember közepén már tétmeccseket játszhat a Szegedi VE és a Metalcom Szentes.

Fotó: Török János

Augusztus 26., hétfő, 13 óra. Piros betűkkel van ez az időpont beírva a magyar vízilabdacsapatok naptárába, ugyanis a Magyar Vízilabda-szövetség (MVLSZ) ekkor tartja a vízilabda-bajnokságok és a kupák sorsolását a felnőtteknél.

Hamarosan indulnak a vízilabda-bajnokságok, így ismét potyoghatnak a gólok Szegeden és Szentesen is.
Hamarosan indulnak a vízilabda-bajnokságok, így ismét potyoghatnak a gólok Szegeden és Szentesen is.
Fotó: Karnok Csaba

Az E.ON férfi vízilabda OB I. első hivatalos játéknapja a versenykiírás szerint szeptember 18., szerda. Ami pedig a lebonyolítást illeti, a tizennégy csapat az alapszakasz során oda-vissza mérkőzik meg egymással. Új szabály, hogy ezeken a találkozókon döntetlen végeredmény nem születhet, a rendes játékidőt követően öt-öt büntetődobás következik ebben az esetben. Ezután felváltva mindaddig, amíg az egyik fél nem hibázik. Ekkor a győztes kettő, a vesztes egy pontot kap, míg amely csapat a rendes játékidőben nyer, az három ponttal gazdagodik továbbra is. A tabellán pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény dönt, hármas holtversenynél pedig az egymás elleni gólkülönbség.

Vízilabda-bajnokságok versenykiírása

A rájátszás első szakaszában az első helyezett a negyedikkel, a második a harmadikkal játszik majd a döntőbe kerülésért az egyik fél hetedik pontjáig. A csapatok az alapszakaszban egymás ellen elért eredményeiket magukkal hozzák. Ugyanezen szabályok mentén dől el a középház is. Az ötödik a nyolcadikkal, a hatodik a hetedikkel játszik, majd a győztesek az ötödik, a vesztesek a hetedik pozícióért. A kilencedik a tizenkettedikkel, a tizedik pedig a tizenegyedikkel találkozik elsőként. Az alapszakaszban előrébb végzett klub a pályaválasztó. Az utolsó két helyezett három győzelemig tartó párharcot játszik egymással a bennmaradésért.

A MOL női OB I. küzdelmei október 9-én, szerdán rajtolnak. A tíz csapatos alapszakasz után az első két helyezett a rájátszás első köréből kimarad. A harmadik a hatodikkal, a negyedik az ötödikkel játszik két győzelemig az elődöntőbe kerülésért. A helyosztók – beleértve a finálét és a bronzmérkőzést is – az egyik fél harmadik sikeréig tartanak majd.

Kupaküzdelmek

A BENU férfi magyar kupa kvalifikációs körében a legutóbbi bajnokság győztese és ezüstérmese, vagyis a Ferencváros és a Vasas nem vesz részt. A további tizenkét együttest három darab négyfős csoportba sorsolják. Ezt a csoportkört szeptember 27–29. között rendezik meg, az első két helyezettek jutnak be a negyeddöntőbe, amelyet október 25–27. között játszanak, míg a négyes döntőt december 14–15-én.

A BENU női magyar kupa első körében a legutóbbi bajnokság első négy helyezettje nem vesz részt. A többi hat csapatot két hármas csoportba sorsolják, ahonnan két-két csapat jut a negyeddöntőbe. A csoportkört szeptember 20–22-én, a negyeddöntőket október 18–20. között, míg a négyes döntőt december 6–7-én rendezik meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában