Juhász Zsolt értékelte az elmúlt négy évet

2024.07.14. 19:47

Alakulhat úgy, hogy ismét top vízilabdacsapat lesz Szegeden

Fényes jövőt jelenthetnek azok a fiatalok a magyar férfi vízilabdának, akikkel Juhász Zsolt vezetőedzőként négy érmet nyert egy év alatt. A korosztályos válogatottal Európa-bajnok és világbajnoki bronzérmes lett, míg a Szegedi Vízipóló Suli 2005-ös korosztályával a Komjádi Kupában és az ifjúsági bajnokságban is ezüstérem a mérlegük, közülük heten a burgaszi U19-es Eb-re készülhetnek.

Becsei Dávid

Négy év, hat érem az SZVPS 2005-ös korosztályának mérlege, ami az egész magyar utánpótlás vízilabdában példátlan siker valószínűleg Juhász Zsolt vezetőedző szerint.

Fotó: Albert Péter

Lezárult egy sikeres időszak. Juhász Zsolt két és fél évig dolgozott együtt a 2008-as fiú vízilabda-válogatottal, míg négy esztendőn át az SZVPS 2005-öseivel. 2023-ban U15-ös Európa-bajnoki címet ünnepelhettek együtt a montenegrói Podgoricában, míg 2024-ben Máltán világbajnoki bronzéremnek örülhettek.

Sikeres időszak

– Amikor két és fél éve először beszéltünk arról a szövetséggel, hogy elkezdek dolgozni ezzel a korosztállyal, akkor két világversenyt tűztünk ki. Akkor a legfontosabb célom két érem megszerzése volt velük. Úgy gondoltam, ha ez sikerül, akkor egy gyönyörű munka lehet majd mögöttünk. Ehhez képest az egyik arany, a másik pedig egy megnyert bronz lett, így kimondhatjuk, hogy nagyon sikeres két évet töltöttünk együtt ezzel a korosztállyal – kezdte értékelését a Délmagyarországnak Juhász Zsolt, a 2008-as fiú vízilabda-válogatott szövetségi vezetőedzője.

Úgy érzi, nem érdemtelenül kapta meg ezt a megbízást, de az elmúlt időszakban legalább ötven százalékkal jobb szakemberré vált a válogatottnál és a szegedi klubnál végzett munkája által.

Kiemelkedő szezonon van túl csapataival Zsolt, hiszen mindamellett, hogy a korosztályos válogatottal két érmet nyert, a Szegedi Vízipóló Suli 2005-ös korosztályával két éve bajnok lett a serdülők között, idén pedig ezüstérmes lett velük a Komjádi Kupában és az ifjúsági bajnokságban is.

Beteljesült álmok

– A 2023–2024-es idény előtt, amikor megfogalmaztam a céljaimat a Szegeddel, az járt a fejemben, ha tudnánk nyerni egy országos ifi érmet, és néhány felnőtt játékossal kiegészülve ez a Komjádiban is sikerülne, akkor elképesztően boldog lennék. Amennyiben a válogatottal is sikerülne a vb-n, akkor egy több, mint sikeres szezont tudhatnánk magunk mögött. Januártól júniusig három medál került a nyakunkba, ami felemelő érzés és büszkévé tesz. Bár utóbbit félve mondom ki, mert nem vagyok olyan, aki az elért sikereknek köszönhetően megnyugodna – jegyezte meg.

A világbajnoki bronzérmes U16-os válogatott, Juhász Zsolt középen ül, míg jobbról piros pólóban áll a szintén szegedi Gera Botond.
Forrás: Magyar Vízilabda-szövetség

Úgy vélekedik a 39 éves szakember, hogy minden edző sportágtól függetlenül az aranyérmet hajhássza. A megszerzett érem színe viszont becsaphatja a szakmát.

Nem a szín a lényeg

– Rosszabb edző lenne az, aki elveszti a bronzmérkőzést? Dehogyis! A mi sikerességünket valójában nem az érmek színe árazza be. Hajszál híján majdnem aranyérmesek lettünk a Komjádiban, míg az ifik döntőjében sajnos formán kívül vízilabdáztunk, de így is hatalmas sikert értünk el. Ez a három érem döbbentett rá, hogy mekkora értéket képviselnek együtt. Túl kell látni a színükön – hangsúlyozta.

A Szegedi Vízipóló Suli és a korosztályos válogatottak is folyamatosan közelében vannak az érmes pozícióknak, ami azt jelenti, hogy jó munkát végeznek a szakemberek. Ezzel kapcsolatban Juhász úgy fogalmazott, hogy az érem színe sok tényezőtől függ. A szegedi vízilabda pedig tipikusan egy olyan eredménygyár, amely mögött egy közösség, egy család áll a játékosokkal, a szülőkkel, az edzőkkel, a szurkolókkal és a klub munkatársaival.

Juhász Zsolt a 2024–2025-ös idényben egyet hátrébb lép. Többet szeretne foglalkozni a szegedi utánpótlással külső szemlélőként, átadni tapasztalatait. A Komjádi-kupás csapatnak ő lesz az edzője, országos együttese viszont nem lesz.

Kiemelte, hogy a Szegedi Vízilabda Egylet klubigazgatójaként is nagyobb rálátással dolgozhat így, nem viszi el annyira a koncentrációját az ifjúsági csapat, mint az elmúlt négy évben. Bajnokok Ligája-csapatként készültek. Ami azt jelenti, hogy rendszeresen kondiztak, gyógytornász és pszichológus foglalkozott a fiúkkal, heti rendszerességgel videózták az ellenfeleket, edzőtáborba jártak. Ennek a korosztálynak az ifjúsági döntő volt az utolsó mérkőzése az utánpótlásban.

Ez a siker jelentése

– Négy év alatt szereztünk hat érmet, ami valószínűleg az egész magyar vízilabda-utánpótlásban példátlan. Nekem az a siker, hogy hatan profi szerződéssel rendelkeznek közülük, négyen sportolói ösztöndíjjal folytathatják az egyetemi tanulmányaikat az Egyesült Államokban, míg ketten amatőr szinten folytatják a játékot. Ebből a csapatból heten pedig a burgaszi U19-es Európa-bajnokságra készülnek – mesélte büszkén Juhász.

Természetesen nehézségek is akadnak mindig. A serdülő bajnoki címet követően öten abbahagyták a játékot, de az ellenfelektől eltérően a Szeged nem igazolt máshonnan, pedig megtehette volna, akadtak jelentkezők. Beigazolódott Juhász Zsolt és Molnár Tamás döntése, korosztályt lépve csak az SZVPS őrizte meg érmes pozícióját az országos bajnokságban.

– Továbbra is az a célunk, hogy válogatottságra pályázókat igazoljunk Szegedre, illetve példát mutassunk az utánpótlás játékosainknak, hogy be lehet kerülni az OB I.-es keretbe. Ugyanakkor alakulhat úgy, hogy Szegeden újra top csapat lesz, de az elveinkről akkor sem mondunk le, vagyis a fiatal tehetségeinknek továbbra is lehetőséget biztosítunk – beszélt a fényesnek ígérkező jövőről Juhász Zsolt, a Szegedi Vízilabda Egylet klubigazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában