Emlékkiállítás nyílt Zoltánfy István festményeiből - galériával

Látogatók tömegét vonzotta a Móra Ferenc Múzeum legújabb tárlatának megnyitója. A Zoltánfy István emlékkiállítás év végéig látogatható a Fekete Házban.

Koós Kata

A tárlaton négy témakörre bontva rendezték az életművet. A nagy elődök, a család, Szeged és a falu tematikája is külön részleget kapott. Fotó: Koós Kata

Három kiállítóterem telt zsúfolásig, sőt még a Fekete Ház folyosóján sem lehetett volna egy gombostűt leejteni, annyi látogató érkezett a Zoltánfy István emlékkiállítás csütörtök esti megnyitójára. A Móra Ferenc Múzeum a tragikus sorsú festőművész születésének nyolcvanadik évfordulója alkalmából állította össze az alkotó több mint hetven művét és több személyes tárgyát felvonultató tárlatot. 

emlékkiállítás, Apró Ferenc, Fekete Ház
Apró Ferenc várostörténész is felajánlotta festményét, hogy gazdagítsa a Zoltánfy-emlékkiállítás anyagát.

Erőteljes szociológiai érdeklődés jellemezte

A megnyitón Tóth Károly, az önkormányzat kulturális bizottságának alelnöke foglalta össze Zoltánfy István életpályáját, az egyik legeredetibb szegedi festőként méltatta a deszki születésű alkotót. Felidézte többek között, hogy Zoltánfy már 14 éves korában országos gyermekrajz pályázaton nyert első helyezést. Először harmadéves főiskolai hallgatóként állította ki műveit. 1968-tól mindössze 44 éves korában bekövetkezett haláláig tanított rajz tanárként a Tömörkény-gimnáziumban. Számos díjjal ismerték el munkásságát, 2016-ban posztumusz Magyar Örökség Díjat kapott, amely kitüntetés is megtekinthető a kiállításon. Deszken iskola és mellszobor, Szegeden utcanév őrzi emlékét. 

Zoltánfy István alkotásain tetten érhetjük erőteljes szociológiai érdeklődését, ahogy a szegedi embereket és hétköznapokat, még a kocsmát mint közösségi teret is ábrázolta 

– mondta Tóth Károly, majd rámutatott Zoltánfy érdeklődésének sokszínűségére, akit a családi viszonyok, annak örömei és fájdalmai, a Szeged környéki tanyavilág, a falusi vásárok, a nehéz munkától meggyötört emberek, az omladozó malom és a tájak végtelen szépsége egyaránt megihletett. 

Az embert teljességében ábrázolta képein  

A tárlatot Bene Zoltán József Attila-díjas író nyitotta meg, aki úgy fogalmazott, Zoltánfy István a képzőművészet Tömörkénye, mert mindketten a lokálisban fedezték föl az egyetemest és fordítva, amelyre csak a legnagyobbak képesek. Rámutatott, hogy az egyszerű, tiszta emberközelség az idő haladtával egyre inkább szakralitással fonódott képein. 

A képíró hű marad eredeti eszméihez mindvégig. Az ember igazán teljes értékű kifejezésére törekszik, és abból nem hiányozhat az isteni rész, a természetfölötti. Éppen úgy, ahogyan hozzá kell tartozzon a természet alatti is. Zoltánfy pedig ezt is, azt is megjeleníti. Aki elmerül ebben a tárlatban, látni fogja a húsban a lelket, a vérben a szellemet. Érezni fogja a gyökerekben a lombot, a földi hazában a hazát ott fönn, a magasban. Hallani fogja a képek csendjében a kozmosz csendjét. Egy Szeged formájú hazát lát majd fönt is, lent is. Zoltánfy István világegyeteme Szeged alakját ölti, mégis elfér benne maradéktalanul a teremtés, a teljes univerzum

 – mondta Bene Zoltán. 

Tovább bővítenék az emlékkiállítás anyagát

A kép csendje című kiállításon bemutatott festmények egy része a múzeum saját gyűjteményéből van, de több alkotást ajánlott fel a szegedi, a deszki, a hódmezővásárhelyi önkormányzat és Csongrád-Csanád Vármegye Önkormányzata is, továbbá magángyűjtők is adtak festményeket. 

A tárlat rendezői szabadon is hagytak falfelületeket. Így fejezték ki arra vonatkozó reményüket, hogy további magángyűjtők érzik majd úgy, hogy szeretnék kölcsönadni a kiállítás számára a Zoltánfy-alkotásaikat, így akár eddig ismeretlen festmények is előkerülhetnek. A tárlat év végéig lesz látogatható a Fekete Házban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában