Kvízkönyvet írt a Géniusz-győztes szegedi orvos - videóval

Kvízkönyvet adott ki a szegedi származású, kétszeres Géniusz-győztes reumatológus, Kovács Attila. Kétezer kérdést állított össze, melyekkel családok, baráti társaságok is próbára tehetik tudásukat.

Timár Kriszta

Azoknak, akik szívesen néznek műveltségi vetélkedőket a televízióban, biztosan nem kell bemutatni Kovács Attilát, a mindig jó kedélyű szegedi reumatológus professzort. Magyarország legsikeresebb kvízjátékosa két autót és sok millió forintot gyűjtött össze az elmúlt évtizedekben, és kétszer is megnyerte a legjobb kvízjátékosok versenyét, a Géniuszt. A jelenleg Kiskunhalason praktizáló orvos nemrégiben saját könyvvel jelentkezett, melyben az általa összeállított kvízkérdések szerepelnek. 

kvíz, Géniusz, könyv
Kétezer kérdést állított össze a szegedi reumatológus, aki jelenleg az ország legjobb kvízmestere. Fotó: Timár Kriszta

Kétezer kvízkérdést talált ki

– A 21. század kiadó ötlete volt, ők kerestek meg, hogy készítsünk egy ilyen kiadványt. Én pedig mindig azt vallottam, hogy ha valaki az átlagnál tehetségesebb valamiben, azt mutassa meg – így elvállaltam. Már közel 30 éve írok kvízkérdéseket, hiszen a kvízjátékosok klubjában mindig saját feladványokkal játszunk. Ennek ellenére rengeteg munka volt vele, mert a könyv kétezer kérdésének csak nagyjából harmada volt már készen. A többit a szerkesztés ideje alatt találtam ki – mesélt a több hónapos munkáról lapunknak Kovács Attila.

A gyűjteményben vannak könnyebb és nehezebb kérdések is.

– Mindenképpen az volt a cél, hogy az embereknek legyen kedvük játszani. Ne adják fel rögtön, ha olyan feladványokkal találkoznak csak, amihez sok információval kell rendelkezni, de azért legyenek benne ilyenek is. Én sem tudom mindenre a választ, de a sikerem oka szerintem az volt, hogy ilyen helyzetekben sem omlottam soha össze. Valahogy így kell ezt a könyvet is használni. És nagy előnye, hogy ha valaki mégis úgy érzi, hogy nem megy, egyszerűen összecsukhatja – mosolygott.

A család is besegített

Kovács Attila úgy fogalmazott, nem csak játszani jó kvízeket, a kérdések kitalálása is jó móka. Ettől függetlenül nagy munka volt, amit kórházi munkája után, szabadidejében csinált. 

– Bár a család leginkább csak elszenvedője volt, hogy tőlük veszem el az időt, azért néhány kérdésbe ők is besegítettek. Tizennégy éves Detre fiam például olyan feladványokat talált ki, amik egy részét én sem tudtam, miközben van közöttük, ami 7. osztályos tananyag. A felségem pedig a bulvárkérdésekből vette ki a részét – mesélt a családi munkamegosztásról. 

Talán meglepő lehet, de az egyik legnehezebb témakör számára az élővilág volt, ezek a kérdések adták számára a legtöbb kutatómunkát. 

– Egy orvostól lehet, hogy ez furcsa, de a növény- és állatvilágban azért nem vagyok annyira otthon. Ahogy a sportban és a könnyűzenében sem, bár ezekből azért sokat fejlődtem a Géniusz alatt – mondta.

Még ő se tudta mindenre a választ

A kérdések helyes megoldása a könyvben mindig a következő oldalon található, így könnyen ellenőrizhetők is. Kovács Attila elárulta, vele is előfordult, hogy biztos volt egy válaszban, mivel azonban minden kérdésnek alaposan utána nézett, volt, amiről kiderült, rosszul tudta.

A Dr. Kvíz című kiadványban egyébként nem csak kérdések szerepelnek, kisebb sztorikat is lehet benne olvasni Kovács Attiláról, aki abban bízik, hogy könyvét társaságokban, családokban is használják majd néhány kellemes játékra. Ami nem csak hogy izgalmas pillanatokat okoz majd, de mindenki tanulhat is belőle. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában