Beszélgetés egy boldog emberrel

1 órája

Nem nyugdíjba ment, hanem életformát váltott Duka Félix

Az Aranyszöm Rendezvényház és a Patkó Lovas és Szabadtéri Színház igazgatója, a helyi televízió főszerkesztője, a térségi televízió alapítója, a helyi újság alapítója és kiadója, a Homokháti Sokadalom és a Homokháti búcsú egyik megálmodója, Mórahalom sajtósa és Nógrádi Zoltán egykori parlamenti titkára. Ő Duka Félix, ha csak a titulusokat nézzük. Természetesen sokkal több ennél. Nyugdíjba vonult, de nem a nyugdíjasok mindennapjait éli, alig tudott időt szakítani a beszélgetésre. Végül sikerült.

Arany T. János

Duka Félix jó kedélyű ember, nem mindig könnyű vele komolyan beszélgetni. Ez az anyag is készül már néhány éve, de miután nemrég nyugdíjba vonult és megkapta a Homokhátság-díjat, újra aktuálissá vált a beszélgetés.

Duka Félix, Mórahalom
Összefonódott Mórahalommal Duka Félix neve. A Homokhátság-díjjal kitüntetett szakember már nyugdíjas, de nem a nyugdíjasok mindennapjait éli. Fotók: Karnok Csaba

Feladatok és megoldások

– Mórahalom kisváros több kapcsolt munkakörrel. Én szeretem a kihívásokat. Ha megtaláltak egy feladattal, igyekeztem megoldani – mondta miután felsoroltuk a bevezetőben említett titulusait, érdemeit. Duka Félix Szegeden született 1959. január 30-án, gyerekkorát Kalocsán töltötte. 1979-1982 között rockzenész volt, így jutott el Mórahalomra is, ahol megismerte feleségét, akivel 1983-ban kötöttek házasságot.

Az ügynek mindenáron mennie kell

A húszas évei elején Szegeden a Családi és Társadalmi Eseményeket Rendező Intézetben volt szervező és videóműsor készítő, ahol Kerek Attila volt a főnöke. (A szegedi önkormányzat rendezvény- és protokoll-tanácsadója évtizedek óta a városi események, évfordulós ünnepségek, zenei versenyek fáradhatatlan szervezője-rendezője.)

Mindig azt mondta, hogy az ügynek, a feladatnak mindenáron mennie kell. Az első a szolgálat, amit becsülettel, tisztelettel és alázattal kell végezni 

– így emlékezett Kerek Attilára, mint főnökre Duka Félix.

Egyetemi oktatóvideókat készített

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Oktatási Központ videóstúdiójának munkatársaként is dolgozott, egyetemi oktatóvideókat készített. Elmesélte, hogy egy gyomorműtét rögzítettek egy speciális kamerával, amelyet a beteg gyomrába dugtak le, majd amikor a professzor a szikével megnyitotta a gyomrot, kinézett a kamera belülről.

Hatalmas élmény volt ez a munka. Akkor még nem volt internet, de mi megoldottuk, hogy a műtőből konferenciavetítést továbbítottunk. Én ebben is megtaláltam a kihívást és az innovációt 

– mondta.

Parlamenti titkár és a közélet

Amikor 2002-ben Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere országgyűlési képviselő lett, felkérte, legyen a parlamenti titkára. Ennek hozományaként megismerkedett a kistérség településeivel, vezetőivel, lakóival. 2003-tól a Móra-Net Mórahalmi Informatikai Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője, valamint az Aranyszöm Rendezvényház vezetője lett. Megalapította a Térségi Tükör című havilapot, amely akkoriban 38 ezer példányban jelent meg.

Az Aranyszöm Rendezvényház 22 éves vezetése során fontos volt számomra, hogy az egész régió kulturális életének biztosítsunk helyet, tudományos, turisztikai és gasztronómiai rendezvények, szakmai konferenciák megrendezéséhez 

– magyarázta.

A nyugdíjas szakács

Duka Félix arra is büszke, hogy 62 évesen elvégezte a szakács képzést a Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskolában. Itt is fontos volt számára a hagyományok ápolása. Azóta is rendszeresen főznek rendezvényeken közösen Pápai Péterrel, az iskola szakács szakoktatójával.

Duka Félix, Mórahalom
Duka Félix, egy boldog és elégedett ember Mórahalomról. Fotó: Karnok Csaba

– A nyugdíj nem azt jelenti, hogy nem kell dolgozni menni, hanem életformát kell váltani – mondta. Most sem pihen, nyugdíjas éveiben írni szeretne.

Biztos és erős családi háttér

A beszélgetést azzal zártuk, hogy ehhez természetesen szükség van egy biztos és erős családi háttérre, egy támogató feleségre.

– Mindezek mellett, életem eddigi és hátralévő részének legkedvesebb része, hogy gyermekeim, Gabriella és Lili, férjeik Norbi és Endre, valamint unokáim Nándi, Dorka, Venci és Laura életében is lámpásként szolgálhassak – fogalmazott kellően ünnepélyesen Duka Félix, majd elmesélt erről egy történetet.

Duka Félix egy boldog ember

Nemrég Kalocsán járt egy osztálytalálkozón, ahol a többiek egymás után sorolták, ki hányszor vált el, hányadik feleségével él éppen együtt, milyen baja, betegsége van.

Amikor rám került a sor, nem tudtam mást mondani, csak azt, hogy gyerekek, én boldog vagyok. Boldog házasságban élek, szerető családom van. Azt hiszem, ez a lényeg 

– tette hozzá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában