Nemzeti konzultáció

3 órája

Hidvéghi Balázs: a lakhatást érintő kérdésekről is szól a hétfőn induló nemzeti konzultáció

Újabb lakhatási támogatásokat tervez a kormány, amelyekkel a fiatalok jelentős támogatást kapnának az első lakásvásárláshoz, a dolgozók a lakbérhez és a lakásfelújításhoz. E kérdésekről is szól a hétfőn induló nemzeti konzultáció - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a kormány Facebook-oldalán közzétett videóüzenetében vasárnap.

MW

Hidvéghi Balázs, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. október 1-jén

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Hidvéghi Balázs elmondta, Budapest komoly lakhatási gondokkal néz szembe. Ennek egyik oka, hogy a lakbérek szintjét jelentősen megemelte a turistáknak szóló rövid távú, úgynevezett Airbnb lakáskiadás. 

Megjegyezte, 

a problémát a fővárosnak kellett volna kezelnie, ám az elmúlt években ez nem sikerült a városvezetésnek.

A kormány kész intézkedéseket hozni a megfizethető lakhatásért a fővárosra és vidékre vonatkozóan is - húzta alá, megjegyezve, hogy a gazdasági akciótervben több tervezett intézkedést is ismertettek már ennek érdekében, amelyek közül három témában „különösen is kérik" a magyar emberek véleményét.

Az egyik ilyen, hogy a kormány nyújtson-e adókedvezményt a cégeknek, ha azok hozzájárulnak dolgozóik lakhatásának támogatásához.

Szintén kérdés lesz, hogy a SZÉP-kártya felhasználható legyen-e lakásfelújításra.

Továbbá azt is megkérdezik, hogy a CSOK Plusz mellett bevezessenek-e újabb intézkedéseket a fiatalok lakhatásának támogatására. 

Ilyen lehet új kollégiumok építése, valamint az első lakást vásárló fiatalok számára kedvezményes, 5 százalékos kamatozású lakáshitel bevezetése 

- fejtette ki az államtitkár.

„Várjuk a véleményüket ezekben a kérdésekben is" - fogalmazott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában