Fókuszban az alföldi polgárházak

2 órája

Építészeti előadással és kiállítással ünneplik a Magyar Tudomány Ünnepét

Kiállításmegnyitóval, megemlékezéssel és az alföldi polgárházakat összehasonlító kutatómunkáról szóló, szakmai beszélgetéssel ünnepli Szegeden négy szervezet a Magyar Tudomány Ünnepét november 4-én.

Delmagyar.hu

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) által támogatott építészeti ösztöndíjprogram bemutatásával köszönti a Magyar Tudomány Ünnepét idén az MMA Szegedi Regionális munkacsoportja, a Csongrád-Csanád Vármegyei Építész Kamara, a Dél-Alföldi Urbanisztika Egyesület és az MTA SZAB Építészeti és Településrendezési Munkabizottsága – tájékoztatott közleményében az MMA Szegedi Regionális Munkacsoportja. A négy szervezet november 4-én, hétfőn délután kiállításmegnyitóval, megemlékezéssel és az alföldi polgárházakat összehasonlító kutatómunkáról szóló,  szakmai beszélgetéssel készül.

Magyar Tudomány Ünnepe, SZAB székház, Szeged
A SZAB Székház ad majd otthont Harangi Attila építészmérnök előadásának, aki az alföldi polgárházak egyediségét vizsgálta hat városban, köztük Szegeden. Archív fotó: Török János

Debrecen és Szeged cívis házait hasonlította össze Harangi Attila debreceni építészmérnök tudományos munkája során, amelyet az MMA ösztöndíjprogramjának támogatásával végzett.  Arra kereste a választ, hogy a debreceni cívis házak mennyire egyediek. A kutatás az alföldi polgárházak közös gyökerei mellett a helyi sajátosságokat, a helyi karaktert kívánta feltárni és összehasonlítani elsősorban a homlokzatdíszítéseken keresztül. Harangi Attila 2022-ben Nagyváradon, Szatmárnémetiben és Kecskeméten kezdte a kutatást, tavaly pedig Nyíregyházán, Szegeden és Hajdúböszörményben zárta. A hat városban elkészítette a megmaradt, értékes polgárházak kataszterét térképi ábrázolásokkal és helyszíni fotódokumentációval. A november 4-i rendezvényen egyrészt ennek eredményét mutatja be 17 órától a SZAB Székházban. 

Kísérő programként a vendégelőadó által összeállított „Debreceni cívisházak egykor és most” című vándorkiállítást is bemutatják Szegeden, a Csongrád-Csanád Vármegyei Építész Kamara székhelyén, az Arany János utcai társas irodaházban. A 19 tablóból álló anyagot Schulcz Péter, a vármegyei építészkamara elnöke ajánlja az érdeklődők figyelmébe 16 órától. A kiállítás két héten át, november 18-ig lesz megtekinthető.

A közönség és a szervezők ezt követően együtt sétálnak át az előadás helyszínére, a SZAB székházba, útközben érintve az Oskola és az Oroszlán utca sarkát, ahol Borvendég Béla emléktáblájánál Sipos György építész megemlékezik a tíz éve elhunyt Kossuth-díjas építészről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában