Kiállítás

2 órája

Az eltűnő hajnalok nyomában Bányai Béla festményein

Bányai Béla festményeinek időszakosan a Vásárhelyi könyvtár ad otthont.

Tábori Szilvia

„Valami nagy-nagy tüzet kéne…” címmel nyílt meg a hódmezővásárhelyi festőművész, Bányai Béla kiállítása a Németh László Városi Könyvtár olvasótermében. Az 1955-ös születésű alkotó rajz és matematika szakos tanár, ács, épületasztalos és olykor verseket is ír. Alkotói világát a szűkebb haza képezi: tájképek, utcarészletek jelentenek számára ihlető forrást. 

Bányai Béla festőművész, kiállítás
 Bányai Béla festőművész kiállítása november 5-ig látogatható a könyvtár olvasótermében. Fotó: Tábori Szilvia 

Ezeket az élményeit írja át, Bányai Béla festőművész, teremti újjá rá jellemző finom, párás, ködös, sejtelmes árnyalatokban. Majd megjelent képein a szakralitás, annak nyomán pedig az arany szín. Legutóbbi alkotói korszakában pedig – a világot mindinkább uraló sötétség ellenpontjaként – a reménysugarat jelentő fény. 

Félve gondol arra például, hogy talán nem is olyan távoli jövőben az évszakok árnyalatai, a számára kedves és megfestett hajnali napszakok is megváltoznak, majd eltűnnek az életünkből. 

– Aggasztó számomra az, hogy a saját unokáimnak, de még akár a gyerekeimnek is nehézséget okoz majd a világ megélése. Borzasztó látni, hogy milyen hirtelen tesszük tönkre magunk körül a környezetet – mondta az alkotó lapunknak. 

Bányai Béla festőművész, kiállítás
Tájképek is helyet kapnak a kiállításon Fotó: Tábori Szilvia 

Bányai Béla a kiállított alkotásai között október 28-án és 30-án családi emlékképekkel és alkotói anekdotákkal várja az érdeklődőket a könyvtár olvasótermében. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában