A szerelem ajándékai

8 órája

A kék rokka a csongrádi múzeumba költözött

Különleges tárgyakat adományoztak a csongrádi múzeumnak.

Tábori Szilvia

Egy különleges, égszínkék, piros díszítő festéssel ékesített rokkát őrzött Puskás Gyula Szegfű utcai házának padlásán, egészen haláláig. A lábbal hajtott, kézi fonáshoz használt eszköz a napokban a csongrádi Tari László Múzeum gyűjteményébe került, miután tulajdonosa örökösei számos más tárggyal együtt az intézménynek ajándékozták. 

kék rokka, múzeum, csongrád
Az égszínkék rokka egy padlásról a csongrádi múzeumba költözhetett.  Fotó: Tari László Múzeum

Csongrád néprajzi, történeti, régészeti, művészeti kincseit őrző, 100 éve alapított, 1956 óta folyamatosan működő múzeumának néprajzi gyűjteménye számtalan egyéb kinccsel, az örök szerelem jelképeivel is gyarapodott nemrégiben. A 200 éves guzsaly mellett egy gyönyörű állapotban megmaradt, viasz gyöngyökkel díszített mirtusszal és egyéb esküvői kellékekkel a Nagyrétről. A guzsaly gyakran gazdagon faragott, ritkábban festéssel is díszített rúd, amelyre fonásnál a rostcsomót kötötték fel; alkalmanként szerelmi ajándékként készítette a legény a lánynak. 

Mindezek mellett gazdasági eszközöket és helytörténeti információkban gazdag képeslapgyűjteményeket is kaptak felajánlóktól. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában