Helyi kultúra

2024.09.06. 07:50

Bábabokra, a néptánc kisteleki szivárványa

Idén ünnepli 20 éves fennállást a kisteleki Bábabokra Néptáncegyüttes, amelynek érdekessége, hogy a jelenlegi 100 tag 80 százaléka balástyai. Az együttes az oktatás megkezdésével alakult meg 2004-ben a jelenleg Szombathelyi Ágnes vezette Kisteleki Alapfokú Művészeti Iskolában, és továbbra is annak keretében működik. Fesztiválokon, Prágában és Krakkóban is megmutatták már tudásukat.

Imre Péter Géza

A Bábabokra Néptáncegyüttes fellépése a szegedi Móra Ferenc Múzeum előtt. Fotó: Bábabokra Néptáncegyüttes

Mióta az eszemet tudom, szerettem volna néptáncolni, de Mohácson nevelkedtem, ezért ott inkább a sokác hagyományokkal ismerkedhettem meg. Azok is tetszettek, de inkább a magyarokhoz kötődtem, azokat a táncokat akartam megtanulni 

– árulta el a mindig vidám Szathmáry Éva, a kisteleki Bábabokra Néptáncegyüttes vezetője. Tizennyolc évesen az egyetemen kezdte elsajátítani a magyar néptáncokat és szerzett arról diplomát, hogy ő is oktathatja.

A Bábabokra alapítása

Az alapfokú művészeti iskolát akkor Szombathelyi Árpád vezette, korábbról is ismertük egymást és számított rám, így 2004-ben a tanszék létrejöttével megkezdődött a néptánc tanítása Kisteleken. Azóta folytatjuk, fejlesztjük. Az együttes tulajdonképpen menet közben alakult meg, de az említett dátumot tekintjük az alapítás évének. Eleinte 20-25-en voltunk, mára a különböző csoportokban, az alsósoktól a felnőttekig 100 tagunk van, és ennek mintegy 80 százaléka balástyai. Ezért tartjuk a szomszédos településen a nagyobb rendezvényeinket, például az évzárókat és a 20 éves szülinapot 

– mondta Éva.

A néptánc szivárványa

A Bábabokra Néptáncegyüttes nevének első fele kicsit idegenül hangzik, pedig magyar, méghozzá palóc népi tájszó, azt jelenti szivárvány, ami palettájuk, programjuk sokszínűségét is jelképezi.

Már működtünk, amikor felmerült, nevet kellene adni az együttesnek, több ötlet felmerült, végül a bábabokrát választottuk 

– adott magyarázatot a szakember. Két „elkeresztelt” csoportjuk van, a Seprence (növényfajta) középiskolásokból, egyetemistákból és felnőttekből, a Kenderike (egy madár neve) pedig jobbára felső tagozatosokból verbuválódik, a kicsiknek – alsóban 1 tanév alatt 1 táncot tanulnak meg – pedig 15 éve szerveznek nyári táborokat.

Mára már kevés a lemorzsolódás, kicsi a fluktuáció, inkább jönnek hozzánk 

– jegyezte meg Szathmáry Éva.

A fellépéseken a csoportok összetételétől függően – például fiúk és lányok aránya – tudnak bemutatni táncokat. Szerepeltek már Szegeden a Móra-parkban, de tavaly a Prágában és idén nyáron a Krakkóban rendezett fesztiválon is sikert arattak. Legközelebb szeptember 13-án, 18 órától a vármegyeszékhelyen, a Szent-Györgyi Albert Agórában lépnek fel a vásárhelyi katonazenekarral, a hónap végén a balástyai zöldség- és virágfesztiválon találkozhatunk velük, októberben pedig a kisteleki Prímás Rendezvényház következik, illetve rendszeresen színesítik produkcióikkal a környékbeli települések eseményeit.

Tanítványok

Nem a különböző minősítések megszerzésére törekszünk, az a cél, hogy a nálunk lévők életének részévé váljon a tánc, a néptánc, felnőtt korukban is fontos legyen számukra. Kreinicker Gábor intézményünkben tanult és idén szerepelt a szegedi szabadtérin az István, a királyban. Akadnak olyan növendékeink is, Rehák Milán, Nagy-György Hanna és Gera Leila, akik a tánctanárság felé kacsingatnak. Nagyon szép, igazi siker lenne, ha követnének a pályán 

– mondta Szathmáry Éva.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában