Kulturális centrumot alakított ki a Tisza partján a csónakház-tulajdonos

2024.07.16. 09:00

Közösségépítés színházzal és adakozással

Kultúrával és jótékonysággal építi a közösséget a Tisza partján Ótott Ferenc, a Horthy Csónakház tulajdonosa. Az immár háromszáz fő befogadására alkalmas Tisza Teátrum színházként és kertmoziként is funkcionál a nyáron. A jótékonysági főzések bevételével pedig erdélyi árvákat és szegedi, fejlesztésre szoruló kisgyerekeket is támogatnak.

Koós Kata

Fotó: Gémes Sándor

Hét évvel ezelőtt maroknyi közönséggel indult el a Horthy Csónakházon a Tisza Teátrum. Az érdeklődés azóta a sokszorosára nőtt, így Ótott Ferenc tulajdonos két évvel ezelőtt kialakította az úszóház szomszédságában, az ártéri erdő árnyas fái alatt az immár háromszáz néző befogadására alkalmas szabadtéri játszóhelyet, amely a város meghatározó kulturális centrumává vált. A színház komoly fejlesztésen esett át, az idei nyári évad újdonsága a technikai torony, amelybe profi keverőpultot és világítástechnikát telepítettek. A teátrum művészeti vezetője Kaj Ádám, az esztergomi Babits Mihály Színház igazgatója, aki Ótott Ferenccel együtt kezdettől fogva, kilenc éve oszlopos tagja az újszegedi Liget Társulatnak.

közösségépítés
 Közösségépítés a folyóparton. Hajléktalanokat, árvákat, gyógypedagógiai fejlesztésre szoruló kisgyerekeket is támogat Ótott Ferenc. Fotó: Gémes Sándor

A színház közösségépítő ereje

Kaj Ádám rendezésében tekintheti meg a közönség  július 19-én a Hogyan legyünk boldogtalanok? című előadást a Tisza Teátrumban, amely során többek között a párkapcsolatok elrontásának ősi titkai tárulnak majd fel a közönség számára nem kevés humorral és iróniával fűszerezve. A következő héten a Babits-társulat hozza el Sörgyári capriccio című vígjátékát a Szeleczky Zita színésznő nevével fémjelzett színpadra. A továbbiakban lesz operett és musical gála, Presszó-szonáta, a Se veled, se nélküled érzelmes vígjátékkal a Móra Ferenc Népszínház érkezik a játszóhelyre, ahol János vitéz kalandjai is megelevenednek a nyáron.

közösségépítés
Fotó: Gémes Sándor

Könnyed nyáresti programok

A Tisza-parti teátrum azonban nem csak színház, de kertmozi is egyben. 

A legfrissebb filmek jogdíját nem tudnánk kifizetni, de a középkategóriás mozik is sokakat vonzanak. A Tisza-parton, a hűvösben, sörrel a kézben, közösségben egészen különleges élmény újranézni például a Csinibabát

 – mondta el lapunknak Ótott Ferenc. 

A filmeket a nyár könnyedségének szellemében válogatták össze, így legutóbb a Gyalog galoppot vetítették, július 18-án a Pogány Madonnát, 24-én a Mamma Mia!-t, augusztus 1-jén a Nincs kettő négy nélkül klasszikust tűzték műsorra. De vetítik még a nyáron az Űrgolyhókat, a Doktor Szöszit, a Terminátort, az István, a király rockoperát és a kisgyerekes családoknak kedvezve a Vukot is.

A gyerekeknek közösségi összefogással egy játszóteret is kialakítottak a közelben, amelynek több játékelemét a törzsközönség ajánlotta fel.

 A szülők, nagyszülők hoztak csúszdát, kismotort, egy vállalkozó belebillentett a homokozóba három köbméter marosi homokot. Igazi önszerveződő közösség alakult ki itt, a Tisza partján

 – fejtette ki Ótott Ferenc, aki párjával, Tóth Judittal egyéb területen is remekel a közösségszervezésben.

közösségépítés
Fotó: Gémes Sándor

Sérült gyermekeket is támogatnak

Hosszú évek óta rendeznek jótékonysági ebédeket, amelyek bevételével rendszeresen támogatják Böjte Csaba erdélyi árváit, de szegedi hajléktalanokat és szervezeteket is, mint például a „Makray” Fogyatékkal Élő Gyermekek Nappali Intézményét vagy az Odú Központot, ahol újszülött és 3 éves kor közötti sérült gyermekek gyógypedagógiai fejlesztését végzik. Utóbbi intézményben most egy foglalkozó helyiség kialakításának finanszírozását vállalták. A Vitézi Renddel pedig sándorfalvi, ásotthalmi, kiszombori rászoruló gyerekeket segítenek rendszeresen adományokkal.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában