Szablyával és fakanállal is csatáztak a hagyományőrzők

2024.07.13. 19:09

Hód-tavi csata zajlott ismét Hódmezővásárhelyen (Galéria)

Ha 1282-ben olyan idő lett volna, mint most. akkor a Hód-tavi csata nem biztos, hogy úgy végződött volna, mint 742 éve. Kun László király serege ugyanis úgy nyerte meg a csatát, hogy egy zápor hasznavehetetlenné tette a kunok nyilait.

Kovács Erika

– Tizenöt éve emlékezünk egy nagyszabású rendezvénnyel eleinkre, a Hód-tavi csata résztvevőire itt, Vásárhelyen – mondta Sipos Róbert, a rendezvény fő szervezője. A programra idén is több településről is érkeztek hagyományőrzők. A Kun László Kupa íjászversenyre több mint 80-an neveztek, határon túlról is érkeztek.

A fotó kedvéért lekerültek a szemüvegek, a hőségben hűsítő dobozos italokat is asztal alá rejtették a hagyományőrzők. Fotó: Kovács Erika
A fotó kedvéért lekerültek a szemüvegek, a hőségben hűsítő dobozos italokat is asztal alá rejtették a hagyományőrzők. Fotó: Kovács Erika

– Vásárhelynek nem sok katonai vonatkozású eseménye volt a történelemben, ezek egyike a Hód-tavi csata, ami nagyjából ezen a területen, a crosspálya környékén zajlott lassan 750 éve. Aki kilátogat a rendezvényünkre, igazából egy életképet láthat, nemcsak könyvekből, filmekről ismerheti meg a 13. századi életet, hanem a saját szemével – utalt a főszervező a korhű ruhákra, harceszközökre, sátrakra. A hagyományőrzők megvívták a maguk csatáját, párviadalát, ami nem volt egyszerű a nehéz páncélingekben, amelyeket a nap tűzforróvá hevített.

Vasárnap fakanállal is zajlik a harc, ugyanis gasztro lovagi tornát is rendeznek. Sipos Róberttől megtudtuk, korabeli vásári lajstromokból derül ki, hogy milyen alapanyagokból főztek annak idején.

A rendezvényen történelmi előadások is elhangzottak és fellépett a Sárkánykönny zenekar is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában