Napszínes

2024.06.18. 21:30

Tojással ajándékozta meg gazdáját Janka bagoly

Arany T. János

Boldogan mutatta meg tojásait gazdájának Janka bagoly. Fotó: Török János

Tudták, hogy a nőstény madarak, tojók úgy is tudnak tojást tojni, ha nincs mellettük hím, azaz nincsenek megtermékenyítve?  Ezért van, hogy a bolti tojásból sosem lesz kiscsirke, hanem egy idő után megzápulnak. A lényeg, hogy a nőstény madarak hasonlóan működnek, mint a nők: a szaporodási időszakban, függetlenül a párosodástól, termelik a tojást, abban a reményben, hogy egyszer még jól jöhet.

A madarak fogságban rendszeresen energiában gazdag ételeket kapnak, így a testük szinte folyamatosan készen áll a szaporodásra. A házi kedvencként tartott madár – papagáj, vagy akár bagoly – gyakran az embert tekinti párjának. Amikor tehát úgy gondolja, hogy neki most párja van, testük jelzi neki, hogy ideje kismadarakat készíteni. A társat általában a madár az őt körülvevő személyek közül választja – ez gyakran olyasvalaki, aki sok időt tölt a madárral, többet, mint mások. 

Ez történt kollégánkkal és Janka bagollyal is, aki két tojással ajándékozta meg gazdáját. Janka ivaréretté vált és beindultak az ösztönei, a természet pedig mindig utat tör. Janka egyre híresebb, akit érdekelnek a kuvik mindennapjai, nyomon követjeti a madár mindennapjait a Janka bagoly története nevű Facebook-oldalon.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában