Helyi kultúra

2024.06.19. 18:50

Pöttöm pajtik makói tábora - Galéria

A makói Erzsébet ház idén is otthont ad szünidei nyári táboroknak, amelyek elsősorban a fejlesztést, a tehetséggondozást szolgálják. A mostani hét az 1-3 éves korosztályé: az önkéntesen dolgozó szakemberek arra törekednek, hogy olyan élményekkel gazdagítsák a babákat és szüleiket, amelynek révén játékosan, mégis tudatosan fejleszthető a kicsik beszédkészsége, mozgása, kézügyessége.

Szabó Imre

Az Erzsébet házban játékos formában, szinte észrevétlenül folyik a fejlesztés, vidám pillanatoktól kísérve. Fotó: Szabó Imre

– Elsősorban azért jöttünk, mert a kislánynak volt egy kis mozgásbeli lemaradása. A Pedagógiai Szakszolgálat másfél éve foglalkozik vele, ott hallottunk a lehetőségről – mondta az apátfalvi Dunai Dániel Zoltán, a két és fél éves Mária Róza édesapja szerdán az Angyalsóhaj alapítvány makói, 1-3 éves korosztálynak szóló fejlesztő táborában. A legtöbb apróságot egyébként az édesanyja hozza – mint megtudtuk, az ő családjukban csak neki van jogosítványa, tehát praktikus okból jött ő a kislánnyal.

– Nekem nagyon tetszik a tábor, és úgy látom, Róza is kitűnően érzi magát. Az első nap végén alig akart hazajönni – tette hozzá mosolyogva. Mint fogalmazott, jó, hogy minden nap változatos, különbözőek a feladatok, és szemmel láthatóan eredményes a munka.

A pedagógiai szakszolgálat korai fejlesztéssel foglalkozó szakemberit meglepte, mekkora volt az érdeklődés idén az Angyalsóhaj Alapítvány egy hetes, Pöttöm Pajtik nevű fejlesztő tábora iránt. Siketné Torma Gabriella, a Pedagógiai Szakszolgálat gyógypedagógusa elmondta, 24 apróság és ugyanennyi szülő jelentkezett, ezért a ház adottságait kihasználva csoportokra bontva, külön-külön szobákban foglalkoznak velük. A szakszolgálat valamennyi munkatársa részt vesz az önkéntes munkában. 

– A mozgásfejlesztő kollégák szenzomotoros tornával, a pszichológus a terápiás szoba élményeit megismertetve, a gyógypedagógusok pedig az érzékszervek stimulálásával foglalkoznak itt. A logopédusok a dzsungel állatairól játékosan mesélve javítják a beszédkészséget – sorolta Siketné. Hozzátette, mindebben középiskolás önkéntesek is a segítségükre vannak.

– Számunkra a mosolygós arcok jelentik a táborban a sikerélményt – jegyezte meg.

Kutya is segít

A kis táborozók oldottabb hangulatának megteremtésében nagy szerepe van egy koromfekete kutyusnak is, akit – mint láttuk – a gyerekek lelkesen simogatnak, de a kedvéért a feladatok teljesítésében is aktívabbak, motiválja őket. Benák Árpád, az Aktív Mancsok Segítőkutyás Egyesület terápiáskutya-felvezetője azt mondta, a Merlin nevű 7 éves labrador kan ráadásként megerősíti az önbizalmukat, nyugodt légkört teremt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában