Tavaly Halálként brillírozott, idén két szerepben is viszontláthatja a Szegedi Szabadtéri Játékok közönsége

2024.06.08. 07:11

Királyként tér vissza Koltai-Nagy Balázs a Dóm térre

Tavaly nyáron Halálként bűvölte el a címszereplőt és a Szegedi Szabadtéri Játékok közönségét egyaránt az Elisabeth musicalben Koltai-Nagy Balázs. Az idei évadban két produkcióban is visszatér. Újszegeden Szent Erzsébet férjét, Lajost, a Dóm téren pedig István, a királyt alakítja.

Koós Kata

A színpadon és az életben is egy párt alkot Bori Réka és Koltai-Nagy Balázs. Fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok

Az Újszegedi Szabadtéri Színpadon július 27-én mutatják be Zsuffa Tünde, Lezsák Sándor és Szikora Róbert Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című musicaljét Cseke Péter rendezésében. A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház előadásában Koltai-Nagy Balázs a címszereplő férjét, Lajost alakítja. 

– Az újszegedi színpadon ez lesz az első fellépésem, sőt még nézőként sem voltam soha ott, nagyon várom. Lajos karakterében kihívást jelentett az a pozíció, amelyben ő létezik, a tartományi grófság. Nem gondolom magam vezető egyéniségnek, így azoknak a finomságoknak a megtalálása jelentett kihívást, amik egy uralkodói jellemmel járnak. Ugyanakkor közben otthonos is volt a szerep, hiszen sok kapcsolódási pont is van köztünk, például a rajongás, az odaadás, a szeretet – mondta el lapunknak a Junior Prima díjas színész. 

Az előadás egyik különlegessége, hogy a Szent Erzsébetet alakító Bori Rékával az életben is egy párt alkotnak. 

– Ez a színpadi létezésünket nagyon segíti. Otthon nem próbálunk, nem szakmázunk, mert könnyen és gyorsan megértjük egymás gondolatait és szándékát, egy rugóra jár az agyunk. Szóval nekem Rékával nagyon könnyű együtt dolgozni, nagyon szeretek vele a színpadon is együtt lenni  – fejtette ki a színész, aki arra is kitért, hogy miért lehet létjogosultsága ma egy szent életéről szóló történetnek.

– Az előadás legnagyobb varázsa a benne rejlő hit és a folyamatosan jelenlévő remény. Az üzenet, hogy ezt nem adhatjuk fel az utolsó pillanatig. Szerintem a darab nagyon szépen tükrözi, hogy egy ember mennyire kitartó és elszánt tud lenni. A szeretetből, az odaadásból, az alázatból és az istenhitből fakadó végtelen boldogság sugárzik Erzsébet életéből. Persze számos sötét körülmény is keserítette, például a járványok és az éhínség, mégis azt erősítette az emberekben, hogy érdemes hinni – fejtette ki. 

A Dóm térre először augusztus 10-én, majd további négy estén már királyként érkezik Koltai-Nagy Balázs. A címszerepet alakítja ugyanis az István, a király rockoperában. 

– Gyerekkoromban megvolt a CD, rendszeresen hallgattam. Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer én játszhatom Istvánt, ez a szerep fontos mérföldkő az életemben, amiért nagyon hálás vagyok Rosta Mária producernek – osztotta meg lapunkkal örömét. A rockopera 40 évvel az első szegedi előadás után tér majd vissza a Dóm térre Novák Péter rendezésében Tóth Kázmér vadiúj díszletével. 

– Novák Péter terve az volt, hogy a történetet olyan köntösbe bújtassuk, olyan jellemvonásokkal ruházzuk fel a karaktereket, amelyek arra engednek következtetni, hogy nincs jó vagy rossz, sötét vagy világos oldal. Koppány és István is érvényes érveléssel rukkol elő, hiszen mindketten a közjót, a nép érdekeit akarják képviselni, mindkettejüket a jó szándék vezérli, így tulajdonképpen a nézőknek kell eldönteniük, hogy kit tartanak alkalmasnak az ország vezetésére – részletezte Koltai-Nagy Balázs, aki kedvenc mondatát is megosztotta lapukkal. 

– „Én csak azt akarom, hogy ennek a népnek országa legyen. Veled Uram, de Nélküled”. Ez is egy olyan mondat, amelynek jelentéséről mindenkinek magának kell döntést hoznia. Én abban az igazságában szeretnék hinni, hogy mivel István mindent feláldozott a kereszténységért, nevét, pogány gyökereit és rokonát is, ez a mondat olyasmit sugallhat, hogy ha idáig elhoztál engem, akkor most már engedd, hogy úgy csináljam, ahogy hiszem, hogy jó lesz – zárta a beszélgetést. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában