Szegedi hírek

2024.02.18. 08:20

Szilasi László és Grecsó Kriszián is a Radnóti-estek díszvendége lesz

Szilasi Lászlóval folytatódik a szegedi bölcsészkar Radnóti-estek elnevezésű rendezvénysorozata a tavaszi szemeszterben. Őt követően Széchenyi-díjas esztéta, krimiírók és József Attila-díjas író is az SZTE BTK kávézójának díszvendége lesz. A rendezvényekre a belépés minden alkalommal ingyenes.

Koós Kata

Grecsó Krisztián József Attila-díjas író szegedi egyetemi éveiről is mesél majd közönségének. Archív fotó: Csapó Balázs/MW

Február 21-én 18 órakor kezdődik a Radnóti-estek szemeszternyitó pódiumbeszélgetése. Balog József kérdezi majd Szilasi Lászlót, az SZTE BTK docensét, József Attila- és Mészöly Miklós-díjas írót műveiről, irodalomról és legutóbbi kötetéről, amely Saját élet címmel tavaly jelent meg a Magvető Kiadónál. 

Március 20-án Gyenge Zoltán, a bölcsészkar dékánja beszélget Földényi F. László Széchenyi-díjas esztétával, aki művészeti író és egyetemi tanár is. Legutóbbi, A guillotine hosszú árnyéka – Párizsi életképek a 19. századból című kötete tavaly jelent meg. A modernitás, a 19. században kialakuló fragmentált látás, érzékelés, a fotó és a film is téma lesz. A 250. évforduló kapcsán Caspar David Friedrich és a melankólia, valamint az idén éppe száz éve elhunyt Franz Kafka is szóba kerül.

Április 10-én krimiírókra irányulnak majd a kávézó reflektorfényei. A Dávid Vernon-sorozat írója, Baráth Katalin, a Szabó Ágota-krimiket megalkotó Mészöly Ágnes és a Halálos rozé szerzője, Patkó Ágnes lesz Kálai Sándor krimikutató vendége, aki krimiről, női nyomozókról, női olvasókról és női műfajokról is kérdezi majd az alkotókat.

Május 8-án pedig az egykori szegedi egyetemista tér vissza alma materének bázisára. Grecsó Krisztián lesz a Radnóti-estek vedége, aki ma már Szegeden íródó szakdolgozatok tárgya. Szilágyi Zsófia irodalomtörténésszel beszélget majd arról, hogy milyen emlékeket őriz a szegedi bölcsészkarról, a városról, amelyről azt nyilatkozta egyszer, hogy „vágyálmai netovábbja” volt. Miként jutott el a Lányos apa című kötetétől addig az aparegényig, amelyen jelenleg is dolgozik, és milyen az Egy életem című stand up esten beszélni az életéről közönség előtt, színpadon, ahol nem lehet elrejtőzni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában