Szegedi hírek

2023.08.05. 20:14

A csatát elmosta az eső, de a jókedv megmaradt – Galéria

A szombati időjárás nem volt kegyes a hagyományőrzőkhöz, akik a szőregi csata évfordulója alkalmából bemutatóval készültek a nagyközönségnek. A heves eső a múltidéző, osztrák–magyar összecsapást ugyan elmosta, a hagyományőzők kedvét azonban nem szegte. Jövőre még több katonát ígértek.

Koós Kata

Lapunk kedvéért az eső csillapodása után lelkesen dördítették el puskáikat a „katonák”. Fotó: Karnok Csaba

A szegedi bázisú Sorgyalog Hagyományőrző és Kulturális Egyesület szervezésében körülbelül hatvan hagyományőrző csapott volna össze szombaton a szőregi Légió utca végén kialakított sátortábor melletti „harcmezőn”. A hagyományőrzők a szőregi csata 174. évfordulója alkalmából idézték volna fel korhű egyenruhákban és korhű fegyverek másolataival az 1848–49-es szabadságharc egyik utolsó nagy ütközetét. Pop Hunor és Tóth Bence főszervezők lapunknak elmondták, a tábort már pénteken felállították, a szombati pirkadat már sátrakban, szalmaágyakon érte a „katonákat”. 

A délelőtti gyakorlat után azonban az időjárás konokul átírta a forgatókönyvet. A szervezők elmondták, a zuhogó eső nem a harci kedvet, hanem a csata kivitelezhetőségét mosta el. 

A fegyverek ugyan másolatok, de sajnos nem működnek esőben

 – közölte Pop Hunor. A hagyományőrzők puskái 19. század eleji fegyverek replikái, amelyeket az 1848–49-es szabadságharc idején, sőt még hajdanán a napóleoni háborúk idején is használtak a katonák. Az egyenruhákon, valamint a puskákon és ágyúkon túl a tábor összes használati tárgyával a korhűségre törekedtek: a átogatókat tábortűzzel, szekérrel, hordókkal, korhű főzőeszközökkel, fából készített evőeszközökkel és tálakkal várták. 

Az eső ugyan elmosta az idei múltidéző csatajelenetet, ám korántsem szegte kedvét a hagyományőrzőknek. Pop Hunor azt ígérte, jövőre még többen, terveik szerint 150-en csapnak majd össze a harcmezőn a szőregi csata 175. évfordulóján. Elmondta, az esőhöz hozzá vannak szokva, ugyanis oszágszerte, sőt a határainkon túl, Franciaországban, Romániában, Lett- és Olaszországban is tartottak már bemutatókat, és sokszor írta már át terveiket az időjárás. 

Ki tudunk szakadni a digitális világból, egy-egy hétvégére elfelejthetjük az elektronikát

 –árulta el Tóth Bence, mit szeret leginkább a hagyományőrzésben. 

Amikor visszamegyünk az időben, megszűnnek azok a problémák, amik a hétköznapokban nyomasztják az embert. Számomra ez az igazi mentális kikapcsolódás. Másrészt pedig nagyon sokféle és nagyon jó emberekkel találkozunk az útjaink során, erős barátságok alakulnak

 – fűzte hozzá saját indokát Pop Bence. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában