Szeretetre sarkallja történeteivel olvasóit a vajdasági származású író

2023.07.04. 20:29

Szerelmek fakadnak Tóth László tollából - Galéria

A hagyományos férfi-nő kapcsolat és a család értékeinek, valamint a szerelem és szeretet fontosságának népszerűsítése adja az írói motivációt Tóth László, vajdasági származású újságíró számára. Legújabb kötetét kedden mutatta be a Katolikus Házban.

Koós Kata

A szerző elmondta, leginkább a közömbösségtől és az elhidegüléstől félti az emberiséget. Fotó: Gémes Sándor

Szélcsengő című riportkönyvének második kötetét mutatta be a szegedi közönségnek Tóth László, a délvidéki Magyar Szó nyugalmazott újságírója, aki a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) helyi tagozata meghívására érkezett a napfény városába kedden. Beszélgetőpartnerei egykori újságíró kollégája, Friedrich Anna író és Palusek András, a VDMK elnökségi tagja voltak. 

A kötet a Színlelt szenvedélyek – elfásult szerelmek alcímet kapta. Az abban olvasható szerelmi történetekről Friedrich Anna úgy fogalmazott, azok útmutatóul szolgálhatnak az olvasók számára. 

Minden történet után ott a kérdés, hogy mit tanultunk belőle. Hogy valamilyen módon az életünket, életvitelünket úgy formáljuk, hogy megtaláljuk és megbecsüljük a szerelmet

 –mondta. 

A szerzőt ugyanis íróként a férfi és a nő viszonya inspirálja. A Szélcsengő Mozgalom egyik alapító tagjaként saját bevallása szerint minden kötete a szerelem, a szeretet, a család, a gyerekek és mindezek által az emberi boldogulás dicsérete. Minden könyvének mottóul a következő állítást adta: „Kettőnk teljes boldogságának már csak két akadálya van: Te meg én!”. Az est során elmondta ugyanis, hogy meggyőződése szerint a társadalmi problémák okozói nem a politikum és a politikusok, hanem az egyének kudarca és közömbössége. 

Elhidegülést érzek mindannyiunknál, eléggé közömbösek vagyunk már a másik iránt. Mintha már kevésbé tudnánk szeretni. Ettől féltem az emberiséget. Azt az egyet nem szabad elvesztenünk, amit úgy hívunk, hogy szerelem, szeretet, család, gyermek

 – hangsúlyozta a szerző. 

Tóth László azt is elmondta, miért éppen a szélcsengőt választotta a sorozat címéül. Mert egyszerű, mégis csodálatos, fülhöz tapadó a hangja. 

Hallgatom a szélcsengőt, és örülök a szép muzsikának. Örülök, hogy a vendége vagyok, hogy mi ketten együtt lehetünk. Számomra a szélcsengő az emberi lélek jelképe 

– mondta. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában