Operatőri seregszemle

2 órája

Csapó indult: Elkezdődött a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál

Elstartolt az operatőri seregszemle a Belvárosi Moziban. Összesen harminchét filmet vetítenek szombatig a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában.

Delmagyar.hu

Zsigmond Vilmos Dobó utcai szülőházának koszorúzásával kezdődött idén is a 8. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek mottója: „Fókuszban az operatőr”. Szabó Éva Andrea, a fesztivál művészeti igazgatója úgy fogalmazott, hogy a szülőháznál kezdődött minden.

Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, Zsigmond Vilmos, Belvárosi Mozi
Az Oscar-díjas operatőr szülőházának koszorúzásával kezdődött a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál. Fotó: Koós Kata

Zsigmond Vilmos emléktáblájával kezdődött

Szabó Éva Andrea elmondta, hogy az Oscar-díjas operatőr halálnak évében, 2016-ban határozta el a város, hogy emléktáblát állíttat a szülőházánál a szegedi díszpolgár tiszteletére. A Belvárosi Mozi vezetőjeként Szabó Éva Andreát kérték fel, hogy hívjon meg valakit, aki méltóképpen felavathatja az emléktáblát. Választása Szabó Gábor operatőrre esett, aki Zsigmond Vilmos egyetlen rendezői filmjét, A tékozló apát forgatta. Az avatóünnepség után kezdeményezte Szabó Éva Andrea az operatőri seregszemle elindítását, amelynek zsűrielnöki posztját kezdettől fogva Szabó Gábor tölti be.

Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, Zsigmond Vilmos, Belvárosi Mozi
Fotó: Koós Kata

Magyar filmek is szép számmal kerültek a versenybe

A fesztivált ezúttal a szakmai zsűriben bíráló Szilágyi Zsófia legújabb filmje, a Velencében bemutatkozó Január 2. vetítése nyitotta meg kedden. Idén összesen 37 film került be a versenyprogramba: 9 nagyjátékfilm, 6 dokumentumfilm és 22 kisjátékfilm. A sokszínű választékból 18 film teljesen, 4 pedig koprodukcióban készült magyar alkotás, amelyeket hét, a Magyar Operatőrök Hete sorozatban vetített film egészít ki.

A megnyitón Kozma József, a szegedi önkormányzat kulturális bizottságának elnöke úgy fogalmazott, hogy nemzeti kultúrát illetően is meghatározó folyamatok zajlanak Szegeden, amelyek egyike a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál.

Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, Zsigmond Vilmos, Belvárosi Mozi
Fotó: Koós Kata

Az alkotók a rajongók mellett foglalnak helyet 

Szabó Gábor zsűrielnök megnyitó beszédében azt emelte ki, hogy a fesztiválon alkotók és filmrajongók együtt, egymás mellett foglalnak helyet a nézőtéren. 

Mindig irigyeltem a színházi embereket, mert minden este átélhetik a közönséggel való találkozás élményét, mindig közvetlen visszajelzést kapnak. Nekünk, filmeseknek ez nem adatott meg. Ezek azok a ritka pillanatok, amikor egy fesztiválra elkíséri az ember a filmjét rendezőként, operatőrként, bármilyen stábtagként. Ilyenkor, ha beülünk a nézőtérre, akkor érezzük meg a nézői mikro-visszajelzéseket, amelyeket nem is lehet szavakkal elmesélni

 – fejtette ki.

Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, Zsigmond Vilmos, Belvárosi Mozi
Fotó: Koós Kata

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában