Helyi kultúra

2023.04.12. 13:45

Könyvajánló - Borsa Brown: Álszemérem

Timár Kriszta

Hazánk egyik legsikeresebb kortárs írója, Borsa Brown ezúttal egy kosztümös, történettel lepte meg olvasóit. Az Álszemérem főhősnője Constance Clavieri, aki az 1700-as évek legelején már 18 évves, vagyis bőven eladósorba került. Csakhogy kiházasításával akad némi probléma: bár a lány feltűnő szépségű, családja tisztában van vele, hogy a lány kissé “problémás”. Bár nem tudják pontosan, mi a gond, de azt látják, hogy sokszor zabolátlan, kezelhetetlen és nem olyan szende, engedelmes, mint ameilyennek nevelték.

Mindez persze nem véletlen. Constance skizofrén, ezt a betegséget azonban akkoriban nem ismerték. Szimplán bolondnak tartották az ilyen embereket, így a lány édesapja azon van, hogy minél előbb férjet találjon neki, mielőtt kitudódik róla ez a probléma. Mert akkor nem csak ő, de még férjre váró húga sem talál majd férfit, az pedig a család teljes tönkretételéhez vezetne.

Constance egyébként maga sem tudja, mi a baj vele. A szerény, illedelmes lány időnként emlékezet kieséstől szenved - ilyenkor lép színre másik, zabolátlan énje. Az az énje, aki erkölcstelen módon elcsábít és ágyba bújik minden férfival és azt élvezi, hogy bájának senki nem tud ellenállni. Aztán amikor ismét a visszahúzódó Constance van tudatánál, nem érti, miért tesznek illetlen célzásokat neki olyan férfiak, akikkel soha nem beszélt és miért viselkednek vele olyan furcsán. Egy ilyen alkalommal ismeri meg Jean Cottier márkit is, aki egy estélyen megmenti a becsületét egy férfitól, aki egy kis légyottra szeretné elrángatni az egyik bokorba. A férfi természetesen a zabolátlan Constance szeretője, ez az énje azonban sosem látta és a férfi hiába mondogatja, hogy szeretik egymást, ő csak a zaklatóját látja benne. 

A márki Párizs legjobb partija, de esze ágában sincs megnősülni. Kiderül azonban, hogy a lány apja pont Constance-t szánta neki. És bár feltett szándéka, hogy minden házassági ajánlatra nemet mond, a lány szépsége annyira elbűvöli, hogy ezt az ajánlatot nem utasítja egyből vissza. Még úgy sem, hogy érzi: valami nem stimmel a lánnyal. Aztán ez a házasság mégsem működik, amivel felbosszantja a zabolátlan Constance-ot. A lány ezen személyisége elhatározza, megbosszulja, hogy nem kell a férfinak: magába bolondítja és aztán dobja. Elkezdődik tehát egy szerelmi játszma a két fél között, miközben a szerény Constance-nak fogalma sincs minderről. 

A történet igazából három főszereplőről szól két testben, gerincét pedig két nagyon temperamentumos, a szerelemben nem igazán bízó emberről szól, akik természetesen a rengeteg csörtéjük közben azért szép lassan egymáshoz csiszolódnak. Történelmi regénynek nem igazán nevezhető, hiszen a kornak, amiben játszódik, nem sok szerepe van a történetben. Egy különös romantikus regény, ahol a férfi főhősnek nem egy, hanem két nőt kell meghódítania ahhoz, hogy egy szerető felesége lehessen. Ebből a szempontból tehát egyedit alkotott az írónő, összességében azonban azt mondanám: volt már jobb könyve is, amit olvastam tőle. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában