Csongrád

2021.10.26. 16:39

Múzeumba kerülnek a város jellegzetes hangjai

Elkezdődött a Tari László Múzeum állandó kiállításának megújításának előkészítése. Az elképzelések szerint a helyi történetek, rejtélyek és legendák állnak majd a jövőbeni tárlat középpontjában, de többek között Csongrád hangjai is megszólalnak majd a megújult állandó kiállításon.

Majzik Attila

Dr. Gyöngyössy Orsolya, a csongrádi Tari László Múzeum igazgatóhelyettese. Fotó: Majzik Attila

– A jelenlegi állandó kiállításunk 2000 környékén készült el, ami az akkori igényeket maradéktalanul kielégítő, kor­szerű, színvonalas, modern ki­­állítás volt. Azóta nyilván so­­kat változott a világ, ahogy az elvárások a kiállítóhelyekkel kapcsolatban is. Nagy az igény az interaktív elemekre, a kézzelfogható, hallgatható, gombnyomással irányítható, vagy érintőképernyős felüle­tekre. Szintén fontos számunkra a családbarát szemlé­let, ennek a szellemiségében szeretnénk a mostani állandó kiállításunkat részben megújítani, részben pedig lecserélni – közölte Gyöngyössy Orsolya néprajzkutató-muzeológus, a Tari László Múzeum igazgatóhelyettese.

Hozzátette, a múzeum ikonikus tárgyai, mint a Kossuth Lajos ravataláról származó ba­­bérág, vagy a régészeti részleg „Rómeó és Júliája” továbbra is az állandó kiállítás részei maradnak majd.

Az új állandó tárlat címe „Csongrád, a Fekete vár virága” lesz, utalva a romjaiból mindig újraéledő település életképességére, a címert uraló rózsákra. A tervek szerint az új kiállítás középpontjában az olyan helyi történek, legendák, rejtélyek állnak, mint Attila sírja, a Fahídnál úszó fejetlen tatár vagy a várháti őrző szellem, de a kiállításon helyet kapnak majd a város jellegzetes hangjai is.

Dr. Gyöngyössy Orsolya, a csongrádi Tari László Múzeum igazgatóhelyettese. Fotó: Majzik Attila

– Kimondottan csongrádi­­as, utánozhatatlan hangokat gyűjtünk, ezekre már rengeteg javaslatot kaptunk. Ajánlották többek között a templomaink harangjainak hangját, a szombat reggeli piac zsibongását, az ártér fáira telepedett varjak károgását, a kompot működtető „Géza” nevű hajó hangját, a békakuruttyolást nyári estéken a Bökényben, a bútorgyári műszak végét jelző gőzduda tülkölését, a fahíd pallóinak hangját vagy a lovak patkóinak kopogását a kockaköveken. Ezek jó részét szeretnénk majd a kiállításban meghallgatható formában is közzétenni úgy, hogy a látogatóknak legyen le­hetősége a hangokhoz kötődő személyes élmények rögzítésére is – árulta el Gyöngyössy Orsolya.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában