Helyi kultúra

2024.09.06. 18:01

Mihalik Kálmánra emlékeztek

Koós Kata

Képalá: Magyarok és székelyek együtt énekelték el a zeneszerző sírjánál a Székely Himnuszt.

Fotó: Karnok Csaba

A Székely Himnusz zeneszerzőjének nevét viselő Mihalik Kálmán Alapítvány rendezett megemlékezést pénteken a zeneszerző halálának 102. évfordulója alkalmából sírjánál. Emlékező beszédet Schunckné Jánó Judit, a Vedres István Technikum angol-magyar szakos tanárnője mondott a Belvárosi Temető díszparcellájánál.

Fotó: Karnok Csaba

Felidézte, hogy az orvos-zeneszerző Oravicabányán született székely édesanyától. A kolozsvári egyetemmel együtt Budapestre, majd 1920-ban Szegedre került. 1921-ben komponált dallamot a Székely Himnusznak, amelynek szövegét Csanády György írta. Mihalik Kálmán röviddel a megzenésítés után, 1922. szeptember 6-án hunyt el tífuszban. 

Tanítom a múltat, és ezzel a jelenben bizatást és hitet adok. A cél a jövő, a megmaradás, a tisztelet azok iránt, akikről példát vehetünk, akiktől tanulhatunk. Nagy szükségünk van arra, hogy folyamatosan ébren tartsuk az összetartozásnak és az őseink, nagyjaink tiszteletének érzését 

– hangsúlyozta a tanárnő, akinek egyik tanítványa, Tóth Róza Beatrix Wass Albert Erdély című versének szavalatával tisztelgett a zeneszerző emléke előtt.

Az ünnepség végén a megemlékezők szép példáját szolgáltatták az összetartozásnak. Az alapítvány megemlékezése előtt ugyanis az erdélyi Jobbágyfalvi Nagy Ferenc Férfikórus tagjai tették tiszteletüket a sírnál, akik örömmel csatlakoztak be hangjukkal és hangszereikkel az utánuk következő ünnepségbe is, hogy annak zárásaként együtt zenghessék el magyarok és székelyek a Székely Himnuszt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában