Idén visszafogottabb volt a forgatag a faluban

2024.08.25. 17:30

Búcsú a bordányi Park téren - Galéria

Vasárnap volt a bordányi templom búcsúja. Az ünnepi szentmise és a körmenet mellett búcsúi forgatag várta a helyieket, igaz ez az idén kissé visszafogottnak tűnt. Ez azonban egyáltalán nem befolyásolta a hangulatot.

Arany T. János

A vallási szertartásokon túl a templomi búcsú sok esetben összekapcsolódik közösségi eseményekkel, vásári forgataggal. Így volt ez vasárnap Bordányban is. Fotó: Török János

Egy céllövölde, egy felfújható célbadobó, egy szintén felfújható csúszda és dodzsem. Ennyi volt vasárnap délelőtt a bordányi búcsúi forgatag. A kitelepült vidámparkosok azt mondták, az előző esti Neoton Família-koncert színpada miatt nem tudtak időben kipakolni, ezért szerény az idei felhozatal. A gyerekeket ez azonban nem zavarta, beérték azzal, ami volt: vidáman dodzsemeztek és csúszdáztak.

A vallási szertartásokon túl a templomi búcsú sok esetben összekapcsolódik közösségi eseményekkel, vásári forgataggal. Így volt ez vasárnap Bordányban is.
A vallási szertartásokon túl a templomi búcsú sok esetben összekapcsolódik közösségi eseményekkel, vásári forgataggal. Így volt ez vasárnap Bordányban is. Fotó: Török János

És természetesen azt se felejtsük el, hogy a búcsú egy vallási ünnep. A bordányi templom búcsúünnepe hagyományosan az augusztus 20-át követő első vasárnap. A templombúcsú a templom névadójának ünnepe. A régi nagy búcsúk emléke már rég a múlté. A hagyományos kipakolós árusok száma az online vásárlás népszerűségének növekedésével évről évre csökkent, a forgósok és mutatványosok is oda mennek, ahol több napos a program, hiszen így nagyobb bevételre tehetnek szert.

Bordányban egyébként évek óta probléma, hogy a mutatványosok nem vállalták a kitelepülést annak ellenére sem, hogy az önkormányzat ingyenesen biztosított volna helyszíneket. A magyarázat mindig az volt, hogy a körülbelül fél napos kitelepülés nem éri meg a vállalkozóknak, mert magasak a közvetlen költségek, például az ideiglenes áramlekötés. A búcsú eredetileg a templom védőszentjének tiszteletére szervezett szertartásokkal és körmenetekkel vette kezdetét. Azonban az idők során a búcsúk jelentősége túlnőtt a vallási kereteken, és egy szélesebb társadalmi eseménnyé alakult, amely magában foglalja a vidámságot, a közösségi összejöveteleket, valamint a vásári forgatagot. Ennek népszerűsége viszont napjainkban egyre csökkenni látszik. A búcsúi forgatag emellett a gasztronómiai élvezetekről is szól, Bordányban volt például fagyi.

 

A büntetés elengedése

A Magyar Katolikus Lexikon azt írja, a búcsú (latinul indulgentia): a bűnbánat szentségében már föloldozást nyert bűnért járó büntetés elengedése. A templomi búcsú központi eleme a szentmise, amelyet általában ünnepélyes formában tartanak meg, gyakran vendég papok és a környező települések híveinek részvételével. A szentmise során a pap különös hangsúlyt fektet a búcsú vallási jelentőségére, prédikációjában a védőszent életéről és példamutatásáról beszél, és arra buzdítja a híveket, hogy kövessék ezt az életmodellt.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában