Aranyembörünk kottista és naturalista, kottából és hallás után is játszik

2024.07.01. 07:02

Majtényi András 1978-tól a drámatagozat munkáját segíti, ének-zenét tanít, zongorán kísér

A szentesi Majtényi András az egész életét a zenetanításnak szentelte. Lehetett volna iskolaigazgató, volt is, de a szíve visszavonzotta a tanításhoz. 1978-tól segíti a Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatos diákjai tanulmányait. Tudása kettő az egyben, kottista és naturalista is, tehát nemcsak kottából, hanem hallás után is le tud játszani bármit. Lapunk a mindig jó kedélyű zenepedagógust az Aranyembörök közé választotta.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Majtényi András középiskolai tanár, zenetanár 1948-ban született Szentesen.

Majtényi András
Majtényi András a zongora mellett. Zongora nélkül el sem tudná képzelni az életét. Fotó: Kovács Erika

Házhoz járt a „zongora néni”
 

Szüleim az úgynevezett értelmiségi körbe tartoztak, mindketten irodai munkát végeztek. Édesapám adóval foglalkozott, édesanyám adminisztrátorként dolgozott. Két féltestvérem volt, sajnos néhány éve már nincsenek közöttünk. Egy nagy családi házban éltünk, három generáció együtt, a nagyszüleim, szüleim és mi gyerekek. Nagyon jó gyermekkorom volt. Az otthonunk valóságos földi paradicsom volt egy óriási kerttel. Máig szívesen emlékszem vissza azokra az időkre 

– mondta Majtényi András. A felmenői közül egyedül az anyai ük-öregapja foglalkozott zenével, református kántor volt az 1800-as évek második felében.

A második világháború után nem nagyon voltak zenetanárok, az állami zeneoktatás csak 1954-1955 táján kezdődött nálunk, Szentesen is. Voltak viszont úgynevezett „zongora nénik”, úriasszonyok, katonatiszt feleségek, akik tanultak zongorázni és becsületes amatőrökként zongoratanítást vállaltak. A leghálásabb annak a zongoratanáromnak vagyok, aki arisztokrata származású volt, megjárta a poklok poklát és utána fantasztikus tanárként dolgozott a szentesi zeneiskolában. A mi családunk is bérelt egy zongorát, a bátyámhoz és a nővéremhez pedig kijárt egy „zongora néni”. Én is körülöttük sertepertéltem, de engem már az akkoriban induló állami zeneiskolába írattak be a szüleim

 – emlékezett vissza Majtényi András, aki kiskamasz korában, 12-13 évesen be akarta fejezni a hangszeres tanulást, de az édesanyja nem engedte.

Édesanyám finoman szólva is, igen határozott asszony volt. Máig a fülemben csengenek a szavai. Amit ő egyszer kimondott, az olyan volt, mintha kőbe lett volna vésve, nem volt apelláta. Mint egy sebzett oroszlán, úgy reagált a kiiratkozós ötletemre: „Micsoda?! Szó sem lehet róla! Mars vissza a zeneiskolába!” Akkor nem örültem, de utólag nagyon hálás vagyok ezért a határozott szülői fellépésért, hogy a sarkára állt, mert ha akkor enged, teljesen másképp alakult volna az életem! 

– állapította meg Majtényi András.
 

Szenvedett a közgazdasági technikumban
 

Bár a kis kilengés után nagyon megszerette a zongorázást, mégsem a zenei pálya felé indult az általános iskola után.

A szüleim úgy gondolták, hogy ők is irodában dolgoztak, én is vigyem tovább a hagyományt, legyen egy rendes szakmám és beírattak a közgazdasági technikumba. Nem szerettem, szenvedtem az érettségig. Nem érdekelt, nem is értettem azokat a tantárgyakat, rossz tanuló voltam. Kínkeservesen érettségiztem a szaktárgyakból. A zeneiskolában azonban nagyon jól éreztem magam és az ottani tanáraim inspiráltak, hogy a Szegedi Konzervatóriumba felvételizzek. Fel is vettek. 1971-ben kaptam meg a zongoraszakos tanári diplomám. Éppen néhány napja került a kezembe pakolászás közben egy orsós magnetofonszalag. A fiatalok már nem is tudják mi az. Azon volt rajta az 1971 májusi diplomakoncertem, ahol Bachot, Mendelssohnt, Bartókot és Beethovent játszottam. Egy kedves barátomat kértem meg, hogy digitalizálja. Gyalázatosan rossz a felvétel minősége, hiszen akkoriban csak egyetlen egy mikrofonnal rögzítették. Meghallgattam, mit mondjak, nagyon érdekes volt… Sok mindent másképp csinálnék, elsősorban lassabban játszanék. Akkor az ifjúi hév nagyobb tempót diktált. De jó érzés volt visszahallani a fiatal önmagam játékát 

– idézte fel a diploma évét Majtényi András, aki a szentesi zeneiskolában kezdett tanítani. Elmondása szerint érdekes időszak volt, hiszen a kollégái néhány évvel korábban még a tanárai voltak.
 

A drámatagozat 1978-tól az élete része
 

Mivel a zeneiskola a magánének szakot is szerette volna fejleszteni, Majtényi András bevállalta, hogy szerez egy újabb diplomát. Ebben az is benne volt, hogy meg akarta úszni a katonaságot, amit sikerült is. 1974-ben kapta kézhez az új diplomáját.

A magánének szakot nem nekem találták ki. Megcsináltam becsülettel, de utána ez a diplomám bekerült a fiókba. Azt nem mondom, hogy nem vettem hasznát, mert volt néhány növendékem és a kórusmunkához is jól jött az a tudás, de nem a magánének oktatás volt az én utam, hanem a zongora

 – szögezte le Majtényi András, aki 1978-ig tanított főállásban a helyi zeneiskolában.

Amikor Bácskai Miska bácsiék megálmodták és létrehozták a Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatát, akkor átmentem a gimnáziumba, másodállásban pedig zongorát tanítottam a zeneiskolában. 1978-tól tulajdonképpen napjainkig a gimnázium drámatagozatának munkáját segítem, ének-zenét tanítok, zongorán kísérek. Szerencsés csillagzat alatt születtem, mert a teremtő megáldott azzal is, hogy ne csak kotta alapján tudjak zongorázni, hanem fül után is, vagyis kottista is vagyok és naturalista is. Egyik kollégám tréfásan mondogatta, hogy ha majd kiszállok a mókuskerékből, két embert kell a helyemre felvenni a gimnáziumba, egyet, aki zeneakadémiát végzett és egy cigányzenészt, aki hallás után mindent lejátszik. Egyébként ha hiszi, ha nem, fiatalkoromban nyaranta bárzongoristaként is dolgoztam. Ahogy mondani szokás, fiatal voltam és kellett a pénz. Nehéz munka volt, de jól fizettek érte. Többek között a szentesi Petőfi bárban helyettesítettem a szabadságra menő zongoristát, de Szegeden is dolgoztam

 – mondta nevetve. Majtényi András ezen képességének köszönhetően nemcsak Bachot, Beethovent játszott, hanem ha kellett ABBA számokat, vagy akár Tankcsapdát is hallás után.

Abban is szerencsés vagyok, hogy nekem a transzponálás is gond nélkül megy, vagyis ha valamelyik drámais tanítványom azt mondja, „Tanár úr kérem, nekem ez kicsit magas!”, akkor 2 hanggal lejjebb veszem. Nagyon sok zenés darabot hoztunk tető alá a diákokkal. Sok tanítványunk lett országosan is ismert, például Náray Erika, Zséda, Szekeres Adrienn, Péter-Szabó Szilvia, Fesztbaum Béla és még sokan mások. A gimnáziumban egy időben volt egy nagyon jó kórusom, nagyjából a rendszerváltozás időszakában. Akkor Németországban és Franciaországban is felléptünk. Egy ott készült felvételt is mostanában néztem újra. 16-17 évesen Zséda, Szekeres Adrienn, Péter-Szabó Szilvia álltak egymás mellett. Reneszánsz madrigálokat, Kodályt, Bartókot énekeltek, pár év múlva pedig könnyűzenei karriert futottak be 

– emlékezett vissza.
 

Franciaországban szóló koncertet adott
 

Majtényi András életében volt egy kis kitérő, 1997 és 1998 között ugyanis a hódmezővásárhelyi Péczely Attila Zeneiskola igazgatója volt.

A feleségem, ugyancsak Vásárhelyen, könyvtárigazgató volt, ezért engedtem a hívó szónak és elvállaltam a zeneiskola igazgatását. De úgy látszik, engem a sors a drámatagozat zenetanárának teremtett, ezért egy év múlva visszamentem a gimnáziumba

 – sorolta a zongoratanár. Majtényi András, ahogy ő fogalmazott, „fékezett habzással” még most is tanít a gimnáziumban és a zeneiskolában is.

76 évesen úgy vagyok vele, hogy egyszer mindent abba kell hagyni. Az elmúlt években már megfogadtam párszor, hogy ez lesz az utolsó tanév, aztán mégsem, mert szívesen csinálom, nagy örömömet lelem a tanításban. Most azt mondom, hogy még a jövő év, aztán tényleg vége! 

– nevette el magát a zenetanár, aki nemcsak szellemi frissességnek örvend, de a testét is karban tartja, minden reggel úszni jár. Ha szűrővizsgálatokra megy, az orvosok nagyon elégedettek vele.

Majtényi Andrásnak egyszer volt egy szóló zongorakoncertje, méghozzá Franciaországban, a Bácskai házaspár meghívására. Bartókot és Lisztet játszott. Elmondása szerint soha nem vágyott szóló karrierre, jobban vonzotta a tanítás. A régi diákjai közül máig többekkel tartja a kapcsolatot.

Hogy mit ad nekem a zene? Tulajdonképpen mindent. Ez az egyetlen dolog, amihez értek. Zene nélkül elvonási tüneteim lennének 

– fogalmazott.
 

Jön a második unoka!
 

Majtényi Andrásnak a gyermekei is zenészek lettek.

Sajnos a feleségem korán, 25 éve vesztettem el, akkor 17, illetve 7 évesek voltak a kislányaink, akiket egyedül neveltem fel, de sok segítséget kaptam a kollégáimtól, barátaimtól. Mindkét gyermekünk zenész lett. A nagyobbik lányunk, Eszter zongoraszakon végzett a Zeneakadémián. A családjával most Németországban él, van egy 2 éves kisunokám. A kisebbik lányunk, Laura ének-zene szakon végzett, az egri egyetemen tanít óvónőket és tanítókat. Pár napja levizsgáztatta a hallgatóit és most egy időre kiszáll a tanításból, mert nagy örömömre, másfél hónap múlva megszületik a második kisunokám!

Majtényi András díjai:

- 1982-ben megkapta a „Szentesért kitüntetés” arany fokozatát

- 1985-bern a Horváth Mihály Gimnázium Leánykarával az Év kórusa kitüntetésben részesültek

- 1986-ban „Kiváló munkáért” elismerésben részesült

- 1989-ben Vaszy Viktor-díjat vehetett át

- 2013-ban Szentes díszpolgára lett

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában