Helyi közélet

2024.07.02. 19:10

Hála a szeretetért: egy vásárhelyi hittantábor tanulságai

A hétköznapi életet gazdagító gondolatokkal indult a kedd reggel a vásárhelyi kertvárosi iskola hittantáborában. Az imádság, a teremtés témája, egyúttal a természet védelme kíséri végig a foglalkozásokat.

Tábori Szilvia

Vegyük észre az élet hétköznapi örömeit, a közösség erejét, szeretteink jelenlétét. Fotó: Tábori Szilvia

Előbb panaszkodunk, mint dicsérünk, hamarabb vesszük észre a kellemetlenséget a szívünkben lapuló örömnél. Ilyen a mai világ. De ne mások viselkedését, a boldog pillanatokat figyeljük meg, egy kedves gesztust, egy mosolyt, amikor valaki felénk nyújtja segítő kezeit.

 


Ilyen és ehhez hasonló gondolatokban osztoztak gyerekek és felnőttek a hittantábor kedd reggeli közös imádsága előtt a vásárhelyi Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola kápolnájában. A programokat szervező tanító, Korsósné Bang Beáta szándéka, hogy a mindennapok életeseményeivel, a gyakorlattal kössék össze az iskolai hittanórák elméleti tudását.

Nem lesz időtök szeretni

„Ha elítélitek az embereket, nincs időtök szeretni őket” – idézte fel, egyúttal tette a tábor mottójává Teréz anya gondolatát Korsósné Bang Beáta az összegyűlt gyerekeknek, arra biztatva őket, hogy az értékeket és ne a negatívumokat keressék másokban. Vegyék észre, mi is adhat örömet és mindezt egy hálaadó imában összegezték mindannyian. 

A több mint 30 éves Kalász tábor elnevezése a Katolikus Asszonyok és Lányok Szövetségéből eredő mozaikszó. Ugyanakkor utal a sokszoros termést hozó, a Bibliából ugyancsak ismer búzakalászra, egyúttal a jövőt jelképező kisgyermekekre.  

Egymás felé szeretettel

A mai kor igényeihez, a résztvevő hatvanegy diák érdeklődéséhez igazították ezúttal is a tábor programjait. Miközben a játékos foglalkozások és kirándulásokösszekapcsolódnak az idei kiemelt témákkal, az imádsággal és a teremtéssel, egyúttal a természet védelmével. Mint azt Korsósné Bang Beáta kérdésünkre elmondta: – a táborban próbáljuk élni a hitünket, a hittanórákon megtanultakat a mindennapokba átültetve. Természetesen ez nem megy egyik napról a másikra, sok tanulás kell hozzá.

– Az ima táplál bennünket, beszédre hívat, az ima Istennel való beszélgetés – tette hozzá a hamarosan harmadik osztályos Tóth Eszter, aki egyetlen este sem mulasztja el a hálaimát. Iskolatársa, Fábri Léna napjai végén megköszöni Istennek a jó dolgokat, hogy hozzábújhat anyukájához, hogy létezik a szeretet, a család, a közösség, a jó barátok.

Megszólítani Istent

Ferenc pápa felkészülésképpen a 2025-ös szentévre, már januárban meghirdette az imádság évét. Így a táborban is Isten megszólításáról, az imádság megannyi módjáról beszélgetnek a gyerekekkel. Ahogy Bang Beáta is elmondta: fontos láttatni, tudni, hogy mennyiféleképpen szólhatunk Istenhez, hiszen imádság lehet akár csak egy odagondolás, vagy az, ahogyan a társammal beszélgetek. 

A teremtés védelme témához illeszkedve formálta idei kézműves foglalkozásait Palásti Andrea, ahogy tette azt tavaly, amikor a galambmotívum segítségével járták körbe pünkösd témáját.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában